Σύνταξη: tourismtoday.gr

Πολλά αεροδρόμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν είναι έτοιμα να υποδεχθούν υπηκόους τρίτων χωρών- συμπεριλαμβανομένων και των Βρετανών- σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα εφαρμοστούν τον Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, θα ελέγχουν στους ταξιδιώτες βιομετρικά δεδομένα κατά τη διέλευση των συνόρων για πρώτη φορά, όπως απαιτεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EES).

Αυτό υπογραμμίζει δημοσίευμα της Telegraph, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει χάος για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, εκτός εάν το χρονοδιάγραμμα αναβληθεί μέχρι να λειτουργήσει πλήρως.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι Βρετανοί τουρίστες προσγειώνονται συχνά σε περιφερειακά αεροδρόμια (που δεν έχουν κίνηση το μεγαλύτερο μέρος του έτους) σε προορισμούς για διακοπές σε όλη την ήπειρο.
Οι αεροπορικές εταιρείες φοβούνται ότι πολλά από αυτά τα μικρότερα αεροδρόμια δεν έχουν προετοιμαστεί για τους νέους κανόνες.»

Η γαλλική αστυνομία θα διενεργήσει τους βιομετρικούς ελέγχους πριν από την αναχώρηση για το Ντόβερ της Βρετανίας, καθώς και σε τρένα και οχήματα Eurotunnel της Eurostar.

Ο Tim Reardon, εκπρόσωπος για την έξοδο από την ΕΕ σε Ντόβερ, είπε στην Telegraph ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση για το πότε θα λειτουργήσει το EES.

Όπως εξήγησε «δεν έχουμε πολύ χρόνο για προσλήψεις, αλλά δεν θέλουμε να δεσμεύσουμε τη χρηματοδότηση και να διαπιστώσουμε ότι η εφαρμογή θα καθυστερήσει για ένα χρόνο.»

Στο Ντόβερ, δημιουργείται ζώνη εγγραφής, για τα αυτοκίνητα που θα περιμένουν πριν κατευθυνθούν προς την ΕΕ. Η διαδικασία εγγραφής περιλαμβάνει φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιώντας συσκευή tablet.

Τον Ιούνιο, ο Rafael Schvartzman από την Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προειδοποίησε ότι υπάρχουν θέματα σχετικά με το ESS που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Η εφαρμογή EES για κινητά

Η εφαρμογή για κινητά για το EES, ενδέχεται να μην είναι έτοιμη εγκαίρως. Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί θα αντιμετωπίσουν μεγάλους χρόνους αναμονής, στα σύνορα της ΕΕ.

Ωστόσο, οι επίσημοι εκπρόσωποι δεν επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν καμία ημερομηνία σχετικά με την κυκλοφορία της, η οποία αναμένεται να κάνει αυτή τη διαδικασία πιο ομαλή για τους χρήστες της.

Η εφαρμογή θα ήταν ανακούφιση, καθώς το αυτοματοποιημένο σύστημα θα καταχωρεί όλες τις εισόδους στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, των κατόχων βίζας βραχείας διαμονής και των αρνήσεων εισόδου.

Μια έρευνα του υπουργείου Μεταφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι το 15% των Άγγλων είναι λιγότερο πιθανό να ταξιδέψει στην Ευρώπη μόλις εισαχθεί το EES.