Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι δαπάνες στις αεροπορικές εταιρείες αυξήθηκαν 34% σε ετήσια βάση τον Μάιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον δείκτη της Barclays.

Οι δαπάνες στα ταξιδιωτικά πρακτορεία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα. Ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε σχεδόν 20%, καθώς τα διεθνή ταξίδια συνέχισαν να αντιστρατεύονται τις γενικότερες τάσεις.

Η τελευταία έκθεση της τράπεζας σχετικά με τις δαπάνες των πελατών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες διαπίστωσε ότι οι δαπάνες για ξενοδοχεία, θέρετρα και καταλύματα σημείωσαν πτώση 5%, “δείχνοντας ότι η ζήτηση για διακοπές στο εσωτερικό μειώνεται τώρα που οι παραθεριστές έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό”, δήλωσε η Barclays.

Συνολικά, οι δαπάνες των καταναλωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 3,6% τον Μάιο, καθώς οι Βρετανοί περιόρισαν τις διακριτικές τους αγορές για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις τιμές των τροφίμων.

Ωστόσο, η Barclays σημείωσε ότι τα μεγάλα Σαββατοκύριακα τραπεζικών αργιών του Μαΐου προσέφεραν μια “ευπρόσδεκτη ανάταση” στις παμπ, τα μπαρ και τα κλαμπ και τον τομέα της ψυχαγωγίας.

Οι δαπάνες για καύσιμα σημείωσαν τον τρίτο συνεχόμενο μήνα μείωσης τον Μάιο – μείωση 10,7% σε ετήσια βάση – κυρίως χάρη στην πτώση των τιμών σε σχέση με τον Μάιο του 2022, όταν ήταν πολύ υψηλότερες λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως υπογραμμίζει η Esme Harwood, διευθύντρια της Barclays, “η αύξηση που παρατηρείται μεταξύ άλλων στις αεροπορικές εταιρείες και τους χώρους ψυχαγωγίας δείχνει ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να βρίσκουν χώρο στον προϋπολογισμό τους για να απολαμβάνουν βραδινές εξόδους και διακοπές”.