Η πρόσφατα δημοσιευμένη Ετήσια Έρευνα Επισκέψεων σε Αξιοθέατα Επισκεπτών του VisitEngland για το 2022 δείχνει μια θετική τάση στην ανάκαμψη των έλξης επισκεπτών σε ολόκληρη τη Βρετανία. Ωστόσο, παρά την αξιοσημείωτη αύξηση των επισκέψεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι αριθμοί εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικά χαμηλότεροι από τα επίπεδα προ-COVID.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αξιοθέατα επισκεπτών παρουσίασαν συνολική αύξηση 42% στις επισκέψεις πέρυσι σε σύγκριση με το 2021. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αντανακλά μείωση 35% σε σύγκριση με το 2019, έτος πριν από την πανδημία.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία κατά την ανάκαμψή της από την παγκόσμια κρίση υγείας.

Η έρευνα συγκέντρωσε δεδομένα από 1.519 αξιοθέατα, ρίχνοντας φως στον αντίκτυπο της επαναλειτουργίας των διεθνών ταξιδιών. Οι υπερπόντιες επισκέψεις στα αξιοθέατα της  εκτοξεύτηκαν, σημειώνοντας μια αύξηση 280% το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Από την άλλη πλευρά, οι εγχώριες επισκέψεις σε αξιοθέατα παρουσίασαν πιο μέτρια άνοδο 24% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Μεταξύ των περιοχών της Βρετανίας, το Λονδίνο σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις επισκέψεις στα αξιοθέατα του, λόγω της επιστροφής ξένων επισκεπτών. Οι αριθμοί αυξήθηκαν κατά 141% το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Άλλες περιοχές παρουσίασαν μέσους ρυθμούς ανάπτυξης που κυμαίνονταν από 16% έως 42% κατά την ίδια περίοδο.

Ο υπουργός Τουρισμού John Whittingdale εξέφρασε αισιοδοξία για την ανάκαμψη του κλάδου, τονίζοντας τη σημασία των κορυφαίων τουριστικών προορισμών της Βρετανίας για τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Ενθάρρυνε τα άτομα να εξερευνήσουν τα αξιοθέατα της χώρας που πρέπει να δουν αυτό το καλοκαίρι, βοηθώντας έτσι την επιστροφή της βιομηχανίας σε πλήρη υγεία.

Ο διευθυντής του VisitEngland, Andrew Stokes, αναγνώρισε τη θετική ανάκαμψη πολλών αξιοθέατων, αλλά τόνισε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία καθώς αναδομείται από την πανδημία. Η έρευνα ανέδειξε τις διαφορετικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι προορισμοί σε όλη τη Βρετανία, με ανησυχίες για το κόστος ζωής να επηρεάζει τον αριθμό των επισκεπτών.

Ο Στόουκς τόνισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα φανταστικά αξιοθέατα των επισκεπτών που κυμαίνονται από διάσημα μουσεία, γκαλερί, κάστρα και ιστορικά σπίτια μέχρι εκπληκτικούς κήπους, αγροτικά τοπία και υπαίθρια αξιοθέατα. Τόνισε ότι υπάρχει κάτι για κάθε γούστο και προϋπολογισμό, προτρέποντας τους ιδιώτες να εξερευνήσουν τις ποικίλες προσφορές των επισκεπτών που διατίθενται στην αυλή τους κατά τις επερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης τα αξιοθέατα με τις περισσότερες επισκέψεις στη Βρετανία το 2022. Ο Πύργος του Λονδίνου ανέκτησε την πρώτη θέση ως το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο με 2,0 εκατομμύρια επισκέπτες, που αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση 284% σε σύγκριση με το 2021, αλλά εξακολουθεί να έχει μειωθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο από το 2019. Το Kew Gardens εξασφάλισε τη δεύτερη θέση με 1,96 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ το RHS Garden Wisley κατέλαβε την τρίτη θέση με 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Όσον αφορά τα δωρεάν αξιοθέατα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αναδείχθηκε το πιο επισκέψιμο το 2022 με 4,7 εκατομμύρια επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 196% σε σύγκριση με το 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι μειωμένο κατά 14% από το 2019. Το Brighton Pier κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 4,6 εκατομμύρια επισκέπτες, ακολουθούμενο από τους Βρετανούς Μουσείο με 4,1 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η έρευνα εξέτασε επίσης συγκεκριμένες κατηγορίες έλξης επισκεπτών. Οι “Χώροι Λατρείας” σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των επισκέψεων, σημειώνοντας αύξηση 117% σε σύγκριση με το 2021. Τα “Μουσεία/Γκαλερί Τέχνης” παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάκαμψη, με τις επισκέψεις να αυξάνονται κατά 114% το 2022. Οι κατηγορίες “Χώροι εργασίας,” ” Άλλα Ιστορικά Ακίνητα” και “Κέντρα Επισκεπτών/Κληρονομιάς” παρουσίασαν επίσης ισχυρές τάσεις ανάκαμψης με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται κατά 55%, 51% και 49% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2021.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολύτιμες βιομηχανίες της Αγγλίας, παρέχοντας υποστήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και απασχολώντας περίπου 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Το 2019, δημιούργησε 76 δισεκατομμύρια £ σε δαπάνες εγχώριων επισκεπτών, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την οικονομία της χώρας.