Της Εύας Οικονομάκη

Στην ακύρωση των τουριστικών πακέτων τους με προορισμό τα 7 ελληνικά νησιά που έχουν ενταχθεί στην «κόκκινη» λίστα της Βρετανίας προχωρoύν ο ένας μετά τον άλλο οι μεγάλοι tour operators που τροφοδοτούν με ταξιδιώτες τη χώρα μας.

Η Tui και η Jet2, δύο από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς πράκτορες της Ευρώπης, ακυρώνουν τα πακέτα τους για Κρήτη, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία όσοι τουρίστες επιστρέφουν από Κρήτη, Μύκονο, Τήνο, Σέριφο, Ζάκυνθο, Σαντορίνη και Λέσβο θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Στην ίδια κατεύθυνση, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Easyjet μειώνει τον αριθμό απευθείας πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday, η Tui από σήμερα θα πραγματοποιεί κάποιες πτήσεις, χωρίς να μεταφέρει Βρετανούς ταξιδιώτες στη χώρα μας, προκειμένου να επαναπατριστούν όσοι Βρετανοί βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Στην Κρήτη

Την ίδια στιγμή, αρκετοί Βρετανοί που βρίσκονται στα 7 νησιά τα οποία έχουν μπει στη λίστα της βρετανικής κυβέρνησης ετοιμάζονται να φύγουν από την Ελλάδα ή να αλλάξουν προορισμό έτσι ώστε όταν επιστρέψουν στη χώρα τους να μην αναγκαστούν να μπουν σε καραντίνα.

«Υπάρχουν κάποιοι Βρετανοί που επιλέγουν να φύγουν, αλλά δεν υπάρχει αλλοφροσύνη, υπάρχουν εκείνοι που δεν έχουν πρόβλημα και θα μείνουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και εκτιμάται ότι θα αρθεί ο περιορισμός αυτός, για να εργαστούν από εδώ δεδομένου ότι η τηλεργασία προκρίνεται στη Βρετανία και υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς, όπως η Αθήνα, για να φύγουν από εκεί και να αποφύγουν την καραντίνα», επισημαίνει στο tourismtoday o πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, στην Κρήτη αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 10.000 Βρετανοί ταξιδιώτες, με τον Μ. Βλατάκη να τονίζει ότι η «στοχοποίηση του νησιού είναι άδικη».

Στη Ζάκυνθο

Για την αρχή του τέλους του τουρισμού στη Ζάκυνθο κάνει λόγο από την πλευρά της η Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λαγανά και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με δεδομένο ότι η βρετανική είναι η μεγαλύτερη πηγή εισερχόμενου τουρισμού για το νησί των Επτανήσων, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 7.000 Βρετανοί τουρίστες.

«Είναι μεγάλο πλήγμα για την οικονομία και για τον τουρισμό της Ζακύνθου αυτή η οδηγία. Μετράμε μεγάλες απώλειες σε μία χαμένη σεζόν που ήδη κάναμε διαχείριση της ζημιάς. Υπάρχει ανάγκη για άμεση στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις περιοχές που έχουν πληγεί και το καλοκαίρι τελειώνει νωρίτερα. Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης», εξηγεί η Χριστίνα Τετράδη στο tourismtoday.

H απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ήρθε ένα 24ωρο πριν από την αντίστοιχη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Ολλανδία, βάζοντας και αυτή στο “κόκκινο” τα ελληνικά νησιά.