Σύνταξη: tourismtoday.gr

Διακομματική ομάδα από 50 Βρετανούς πολιτικούς ζητά από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών David Cameron να τερματίσει την απαγόρευση του Ηνωμένου Βασιλείου στις απευθείας πτήσεις προς τη κατεχόμενη Κύπρο.

Επί του παρόντος, οι πτήσεις από  Ηνωμένο Βασίλειο προς αεροδρόμιο του ψευδοκράτους Ερκάν, γίνονται με σύντομη στάση στην Τουρκία.

Οι απευθείας πτήσεις απαγορεύονται επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο όπως, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και οι ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζουν την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”.

Η επιστολή τους προς στον David Cameron, στάλθηκε λίγο πριν από την διάλυση του Κοινοβουλίου (λόγω των εκλογών στην Βρετανία).

Οι βουλευτές -συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Jack Straw- υπογραμμίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει πτήσεις προς κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ, όπως το Κοσσυφοπέδιο καθώς και προς χώρες όπως η Ταϊβάν που αναγνωρίζεται μόνο από 15 κράτη.

Προειδοποίησαν ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίσει να μην εμπλέκεται με την ΤΔΒΚ, «θα κινδυνεύσει να αφήσει χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν να το πράξουν, αμφισβητώντας ουσιαστικά τη στρατηγική βάση του στην ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τις ταξιδιωτικές οδηγίες του Foreign Office Ηνωμένου Βασιλείου «η αυτοανακηρυχθείσα “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου” δεν αναγνωρίζεται από τη βρετανική κυβέρνηση και η δυνατότητα του υπουργείου Εξωτερικών να προσφέρει προξενική βοήθεια εκεί είναι περιορισμένη».

Ωστόσο, τουριστικά πρακτορεία στην Βρετανία προσφέρουν διακοπές στα κατεχόμενα όπως η Balkan Holidays και Newmarket Holidays.