της Εύας Οικονομάκη

Μπαράζ ακυρώσεων καταγράφουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας, με αρκετές μονάδες στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας να έχουν χάσει το 100% των κρατήσεών τους.

«Σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης έχουν καταγραφεί περισσότερες από 600 ακυρώσεις για το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου», τονίζουν παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ότι πλέον δεν υπάρχει καμία κράτηση από Κινέζους, Κορεάτες, Αμερικανούς και Ισραηλινούς.

«Το καλό σενάριο είναι να επανέλθει η αγορά μετά τον Ιούνιο, στο β΄εξάμηνο. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι πρόκειται για μία κατάσταση που επηρεάζει όλο τον κόσμο και όχι μόνο την Ελλάδα, εκτιμούμε ότι θα αργήσουμε πολύ να επανέλθουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα περάσει κι αυτό και θα αντέξει ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος έχει αναπτύξει ισχυρές αντοχές, ωστόσο, αυτό θα αργήσει. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τραγική», εξηγεί στο Tourism Today η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), Λαμπρινή Καρανάσιου – Ζούλοβιτς.

Μεγάλο είναι το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι μονάδες της ελληνικής πρωτεύουσας και λόγω των μαζικών ακυρώσεων σχολικών εκδρομών και συνεδρίων, με αρκετά καταλύματα να λειτουργούν πλέον έχοντας μόνο ένα και δύο δωμάτια γεμάτα.

Την ίδια στιγμή, μεγάλοι tour operators που έχουν διακόψει τις πτήσεις τους προς την Ελλάδα κι έχουν ακυρώσει τα πακέτα τους διαμηνύουν ότι «θα επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους ξενοδόχους τον Ιούνιο», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της τουριστικής αγοράς, οι οποίοι τονίζουν ότι η απουσία της αμερικανικής αγοράς από την Αθήνα θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την ξενοδοχία της ελληνικής πρωτεύουσας.

Ίση αντιμετώπιση

Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο τον περιορισμό των ζημιών, οι ξενοδόχοι της Αθήνας ζητούν από την πολιτεία «να βρει τους τρόπους με τους οποίους θα ρυθμιστεί μέσω ενός ‘ειδικού καθεστώτος’ κατάλληλου για την περίσταση, η λειτουργία (και) των city hotels, συνεχούς, 12μηνης λειτουργίας», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά σε σχετική επιστολή που απέστειλαν στους αρμόδιους υπουργούς. «Περιμένουμε από την πολιτεία την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι άλλες επιχειρήσεις», επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ. «Η πολιτεία οφείλει να κάνει κάτι γιατί στην ουσία δεν λειτουργούμε, η κατάσταση είναι τραγική», συμπληρώνει.

Ρέθυμνο

Στο 90% έχουν φτάσει οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, με τις πληρότητες στα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας να κυμαίνονται στο 3%-10% και τις προκρατήσεις να έχουν παγώσει εδώ και μέρες. Κι ενώ ο Μάρτιος και ο Απρίλιος θεωρούνται πλέον δύο χαμένοι μήνες για τον ελληνικό τουρισμό, αρκετοί tour operators προχωρούν σε ακύρωση των πτήσεών τους και για τον Μάιο, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία στους επιχειρηματίες του κλάδου.

«Η σεζόν θα χαθεί αν δεν βρεθεί το εμβόλιο κι αν δεν αισθανθούν ασφάλεια οι ταξιδιώτες», επισημαίνει στο Tourism Today ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, τονίζοντας ότι μπορεί για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής λίγες ακυρώσεις, ωστόσο, όπως εκτιμά ο ίδιος η πορεία του Μαΐου θα διαφανεί καλύτερα στα μέσα Απριλίου.

«Μέχρι στιγμής μικρό ποσοστό των κρατήσεων έχει ακυρωθεί, ωστόσο, αυτό θα ενταθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν την κράτησή τους έως και λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία άφιξής τους χωρίς να χρεωθούν ακυρωτικά», τονίζει ο Μ. Τσακαλάκης.

Βόλος

Ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί και ο τουρισμός της Θεσσαλίας, με αιχμή τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στον Βόλο και στο Πήλιο, καθώς ένα συντριπτικό ποσοστό του τζίρου τους εξαρτάται από τις σχολικές εκδρομές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Με δεδομένο, μάλιστα, πως όλες οι σχολικές εκδρομές υπό τον φόβο της διάδοσης του κορωνοϊού έχουν ακυρωθεί, η ζημιά για τα καταλύματα των δύο περιοχών είναι δυσανάλογα μεγάλη.

Αχαΐα

Σε 2 εκατ. ευρώ περίπου εκτιμώνται οι απώλειες των ξενοδοχειακών μονάδων στην Αχαΐα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των κρατήσεων, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, έχει ακυρωθεί για το διάστημα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ιωάννινα

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι επιχειρηματίες του τουρισμού στον νομό Ιωαννίνων. Περίπου 10 μεγάλα συνέδρια και 20 ακόμη με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, που είχαν προγραμματιστεί για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, έχουν ήδη ακυρωθεί, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.