Η τουριστική σαιζόν ξεκίνησε με πολλές προσφορές και σαφώς λιγότερους επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολλά ξενοδοχεία μεταθέτουν για τον Ιούνιο το άνοιγμα τους.

 Οι προσφορές είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών σε τιμές που ξεκινούν από τα 70 ευρώ. Και μάλιστα, σε νησιά όπως είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, ή η Ελούντα στην Κρήτη.

 Οι περισσότεροι ξενοδόχοι απογοητευμένοι -όπως λένε- από τις πιέσεις των tour operators για ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις, αποφασίζουν να «κρεμάσουν» οι ίδιοι τα ξενοδοχεία τους στο διαδίκτυο και να προσφέρουν άκρως δελεαστικές τιμές απευθυνόμενοι κυρίως στους Έλληνες.

 Σε μίας από τις μεγαλύτερες διεθνείς τουριστικές ιστοσελίδες, η αναζήτηση φέρνει προσφορές τιμών που πριν από 2 χρόνια απλά δεν υπήρχαν.

 Για παράδειγμα, στις παραλίες της Περίσσας και του Περίβολου στην Σαντορίνη οι τρεις διανυκτερεύσεις για τον Μάιο και Ιούνιο κοστίζουν από 72 μέχρι 85 ευρώ σε δίκλινο δωμάτιο στην κατηγορία τριών αστέρων. Από τα 100 ευρώ ξεκινούν οι τιμές για τις 3 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια (3 κλειδιά) με θέα την Καλντέρα.

 Αντίστοιχα, στην περιοχή Ελιά στη Μύκονο οι τρεις διανυκτερεύσεις θα σας κοστίσουν από 120 ευρώ.

 Στην περιοχή της Ελούντας και της Πλάκας στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης βρίσκονται συγκεντρωμένες μερικές από τις πλέον πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας. Ένα τετραήμερο στα πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής μπορεί να κοστίσει και 2.500 ευρώ. Όμως στα ξενοδοχεία και καταλύματα των 3 αστέρων οι τιμές ξεκινούν από τα 130 ευρώ (για τρεις διανυκτερεύσεις).

 Οι σύντομες αποδράσεις των Ελλήνων φέτος έχουν περιοριστεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι -όταν η πτώση ήταν στα επίπεδα του 40%- με αποτέλεσμα η κίνηση από την εγχώρια αγορά να διαμορφώνεται εξαιρετικά χαμηλά, ενώ ανύπαρκτη είναι η ζήτηση για πακέτα διακοπών τον Ιούλιο και Αύγουστο. Και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι ξενοδόχοι προχώρησαν σε προσφορές. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις στις 3 διανυκτερεύσεις κάνουν δώρο συν μία τέταρτη.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της ζήτησης στα ξενοδοχεία και δωμάτια -στους νησιωτικούς προορισμούς- από Έλληνες είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αύξηση στις τιμές των ναύλων στα πλοία. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις η μετακίνηση με πλοίο κοστίζει πολύ περισσότερο σε σχέση με το αεροπλάνο.

 Σημειωτέον, ότι το πρώτο δίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταξιδιωτικού ισοζυγίου, τα τουριστικά έσοδα είναι μειωμένα κατά 35%, με την αγορά της Γερμανίας να υποχωρεί κατά 60% στα έσοδα. Στην πτώση αυτή συντελεί και η μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 19% ή 91,3 ευρώ, που διαμορφώθηκε στα 389,6 ευρώ φέτος τον Φεβρουάριο από 481 ευρώ πέρυσι.

Έφη Καραγεώργου

Πηγή: capital.gr