lhdrapalasΗ αμερικανική Buena Vista ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι εγκαθιστά στην Κύπρο τα περιφερειακά της γραφεία της για την αναζήτηση ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων- προφανώς και στην Ελλάδα- της Μέσης Ανατολής, αλλά κι ότι προγραμματίζει μία επένδυση 300 εκατ. δολαρίων για το μεγαλύτερο wellness resort της Ευρώπης στο νησί, ενώ παράλληλα εκδήλωσε ενδιαφέρον να αξιοποιήσει και το ιστορικό ξενοδοχείο Λήδρα Παλάς στη Λευκωσία, ένα από τα σύμβολα της διχοτόμησης του 1974.

Την ίδια στιγμή, επίσης την περασμένη εβδομάδα, η Minoan Group, εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι το 2017, μετά από 20 χρόνια, θα λειτουργήσει, εκτός απροόπτου, το ενταγμένο στις διαδικασίες fast track resort στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης, μία επένδυση συνολικού ύψους 263 εκατ. ευρώ.

Πώς αποφάσισε τώρα η Buena Vista να ‘’ρίξει’’ κεφάλαια στην Κύπρο; Η επίσημη ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα τα λέει όλα:

«Από το 2005, όταν αποφασίστηκε πως ένα κέντρο υγείας και τουρισμού θα ήταν βιώσιμο στην περιοχή, κεφάλαια από ΗΠΑ και Λονδίνο στήριξαν το Fortune Health Resort, με στόχο να καταστεί το πιο αναβαθμισμένο κέντρο υγείας, ευεξίας και αθλητισμού στην Ευρώπη. Η υλοποίηση του έργου καθυστέρησε για χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας. Μέτρα όμως που εσχάτως έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση, μετά και τις αποφάσεις πέρυσι του Eurogroup, αναχαίτισαν κάθε εμπόδιο για την επένδυση και πλέον προχωρούμε με μια επένδυση της τάξης των 300 εκατ. δολαρίων».

«Η αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης αναμφίβολα αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο, οι αναφορές στη γραφειοκρατία πρέπει να μας προβληματίσουν και να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Πάνος Δανός, επικεφαλής της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία συνεργάζεται για την Ελλάδα και την Κύπρο με την BNP Paribas Real Estate. «Η αλλαγή του αναπτυξιακού μας μοντέλου, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας παραμένουν ακόμη και σήμερα το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε και στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες ώστε να φέρουμε πραγματικά ξένα κεφάλαια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δανός παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς και στο αίτημα των τουριστικών φορέων της χώρας για ‘’συνταγματική κατοχύρωση’’ των μεγάλων επενδύσεων στο νευραλγικό κομμάτι του τουριστικού real estate και ταχύτερη διευθέτηση των δικαστικών εκκρεμοτήτων «που μπορούν να διαρκέσουν ακόμη και μία δεκαπενταετία», όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης.

newmoney.gr