Με ένα πακέτο βοήθειας που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ θα στηρίξουν τελικά την αεροπορική εταιρεία Air France/KLM οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, με τον κλάδο των αερομεταφορών να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, η κυβέρνηση δεν εξετάζει την πιθανότητα κρατικοποίησης της εταιρείας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1, ο Λεμέρ διευκρίνισε η βοήθεια των 7 δισ. ευρώ από πλευράς της γαλλικής κυβέρνησης θα δοθεί με τη μορφή δανείων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, Βόπκε Χούκστρα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να στηρίξει την KLM, με ποσό που θα φτάνει τα 2 με 4 δισ. ευρώ.

Αν και οι λεπτομέρειες είναι ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας, πιθανότατα η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τραπεζικών δανείων και κρατικών εγγυήσεων.

Γαλλική υποστήριξη

«Τα αεροσκάφη της Air France είναι καθηλωμένα στο έδαφος, γι’ αυτό πρέπει να τη στηρίξουμε», τόνισε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία «θα γίνει η πιο φιλική προς το περιβάλλον αεροπορική στον πλανήτη».

H γαλλική κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα τη διάσωση του συγκεκριμένου αερομεταφορέα, υποσχόμενη «μαζική υποστήριξη» για ένα εθνικό σύμβολο που αναγκάστηκε να ακυρώσει περίπου το 95% των πτήσεών του.

Οι δύο εταιρείες, η Air France και η KLM, συγχωνεύτηκαν το 2005. Διαθέτουν στόλο 550 αεροσκαφών που πετά σε 116 χώρες του κόσμου.