Με ένα πακέτο βοήθειας 7 δισ. ευρώ αναμένεται να στηρίξει η γαλλική κυβέρνηση την αεροπορική εταιρεία Air France/KLM, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται το ενδεχόμενο κρατικοποίησής της, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Λεμέρ διευκρίνισε ότι η βοήθεια θα δοθεί με τη μορφή δανείων, τα 4 δισ. θα είναι τραπεζικά δάνεια με κρατική εγγύηση και τα άλλα 3 δισ. απευθείας από το κράτος. «Πρέπει να σώσουμε την εθνική εταιρεία μας», είπε, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό» αυτό το σχέδιο διάσωσης.

«Τα αεροσκάφη της Air France είναι καθηλωμένα στο έδαφος, για αυτό πρέπει να την στηρίξουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Air France/KLM «θα γίνει η πιο φιλική προς το περιβάλλον αεροπορική εταιρεία στον πλανήτη».

Για τον Μπρουνό Λεμέρ αυτό το σχέδιο είναι δικαιολογημένο επειδή είναι ζήτημα ανεξαρτησίας να διατηρηθεί μια εθνική εταιρεία. Είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση της απασχόλησης, διότι πίσω από την Air France, υπάρχουν επίσης Airbus και εκατοντάδες υπεργολάβοι.

Σχέδιο διάσωσης και για τη Renault

Ο υπουργός Οικονομίας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται παράλληλα και ένα σχέδιο στήριξης της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ. «Η κρίση είναι ιστορική, θα είναι μακρά και δύσκολη, θέλω οι επιχειρηματίες να γνωρίζουν ότι το κράτος θα είναι στο πλευρό τους», τόνισε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι αυτή η υποστήριξη προορίζεται για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.