Το Ευρωπαικό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να απαγορεύουν και να διώκουν ποινικώς την παράνομη άσκηση της δραστηριότητας μεταφορών στο πλαίσιο της υπηρεσίας UberPop, χωρίς να κοινοποιήσουν προηγουμένως στην Επιτροπή το σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η άσκηση της δραστηριότητας αυτής συνιστά ποινικό αδίκημα.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε με αφορμή τις δραστηριότητες της Uber στη Γαλλία, όπου διώκεται ποινικώς.

Η Uber France υποστηρίζει ότι η νομοθεσία που ορίζει τα ζητήματα της κοινωνίας της πληροφορίας επιβάλλει στα κράτη μέλη της ΕΕ να κοινοποιούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε σχέδιο νόμου ή ρύθμισης που θέτει τεχνικούς κανόνες σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας, ειδάλλως ο εν λόγω νόμος ή ρύθμιση δεν μπορούν να αντιταχθούν μεταγενέστερα σε ιδιώτες.

Εν προκειμένω, οι γαλλικές αρχές δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή την επίμαχη ποινική νομοθεσία πριν από την ψήφισή της. Συνεπώς, η Uber France συνάγει ότι δεν είναι δυνατό να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος της.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαικό Δικαστήριο κρίνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να απαγορεύσουν την παράνομη άσκηση μιας δραστηριότητας μεταφορών όπως η UberPop και να επιβάλουν κυρώσεις γι’ αυτήν, χωρίς να οφείλουν να κοινοποιήσουν προηγουμένως στην Επιτροπή το σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η άσκηση της δραστηριότητας αυτής συνιστά ποινικό αδίκημα.

Και αυτό διότι, όπως το ευρωδικαστήριο υπενθυμίζει, στις 20 Δεκεμβρίου 2017, στην υπόθεση «Uber Ισπανία» , αποφάνθηκε ότι η παρεχόμενη υπηρεσία UberPop εμπίπτει στον τομέα των μεταφορών και δεν συνιστά υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας κατά την έννοια της οδηγίας.

Επομένως, δεδομένου ότι η υπηρεσία UberPop δεν εμπίπτει στην οδηγία, το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν ισχύει η υποχρέωση προηγούμενης κοινοποίησης στην Επιτροπή, η οποία προβλέπεται από την οδηγία αυτή.