Οι μισές από τις μακρινές πτήσεις της Air France από το Παρίσι ακυρώθηκαν σήμερα λόγω της απεργία όλου του προσωπικού της εταιρείας, ενώ η αεροπορική εταιρεία ενημέρωσε τους επιβάτες ότι μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου χωρίς επιπλέον κόστος.

Οι ταξιδιώτες των οποίων οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν με καθυστέρηση, δεν δικαιούνται οικονομική αποζημίωση, αλλά η αεροπορική εταιρεία είναι υποχρεωμένη βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τους επιβάτες να τους παρέχει ξενοδοχεία και γεύματα ανάλογα με τις ανάγκες.

“Η Air France εκφράζει τη λύπη της για την κατάσταση αυτή και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσει αυτή η απεργία στους επιβάτες της”, αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι της Air France απαιτούν αύξηση 6% στις αμοιβές τους -που έχουν παγώσει από το 2011.

Η διοίκηση έχει δηλώσει ότι μια τέτοια αύξηση θα ήταν “ανεύθυνη” σε μια εποχή που προσπαθεί να μειώσει το κόστος της για να ανταγωνιστεί τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους όπως η Ryanair και η Easyjet και τους προσφέρει βασική αύξηση 1%.

Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων απέρριψαν την προσφορά ως “μικρή αλλαγή” και απείλησαν με περισσότερες απεργίες.

Ο όμιλος Air France-KLM, ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Ευρώπης, ο οποίος ανήκει κατά 17,6% στο γαλλικό κράτος, μαστίζεται από απεργίες και εργασιακές διαμάχες τα τελευταία χρόνια.

Το 2017 τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 42% στα € 1,49 δισ. και περίπου το ένα τρίτο από αυτά  προήλθε από την Air France.