Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στα 58 δις ευρώ έφτασαν τα έσοδα από τον τουρισμό στην Γαλλία το 2022. Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί τουρίστες συνέβαλαν σημαντικά στην ενίσχυση τους, επιστρέφοντας για διακοπές στην χώρα, μετά από μία παύση δύο ετών.

Σύμφωνα με τον Γαλλικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης (Atout France), τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,2 δις ευρώ σε σύγκριση με το 2019. Όπως υπογραμμίζει ο Atout France η επιστροφή Ευρωπαίων και Αμερικανών τουριστών, έκανε αισθητή την διαφορά.

Οι top χώρες προέλευσης τουριστών στη Γαλλία πέρυσι

  • Βέλγιο (έσοδα: 7,3 δις ευρώ).
  • Γερμανία (έσοδα: 6,5 δις ευρώ).
  • Ηνωμένο Βασίλειο (έσοδα: 6,2 δις ευρώ).
  • ΗΠΑ (έσοδα: 5,6 δις ευρώ).

«Η όλη πρόκληση για τη Γαλλία είναι να ενισχύσει ποιοτικά την προσφορά, δήλωσε η Olivia Gregoire, υπουργός Τουρισμού.

Να καταφέρουμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό δαπανών χωρίς να χάσουμε τον αριθμό των τουριστών.

Πρέπει επίσης να ανταποκριθούμε στις νέες προσδοκίες των τουριστών, που μεταξύ άλλων είναι ο βιώσιμος τουρισμός, ο τουρισμός τεσσάρων εποχών στα βουνά, και το «savoir-faire».

Στο +2,4% οι διανυκτερεύσεις

Τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής δείχνουν ότι συνολικά οι διανυκτερεύσεις στην Γαλλία ήταν 322 εκατομμύρια μεταξύ Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2022, στο +2,4% από ό,τι στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η σταδιακή επιστροφή των ξένων επισκεπτών ήταν εμφανής μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός αυξήθηκε κατά 5,3%.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των τουριστών σημείωσε επιστροφή τον Αύγουστο. Σε σχέση με τα προ την πανδημίας επίπεδα, η Γαλλία προσέλκυσε σχεδόν 90 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες. Τα στοιχεία για το 2022, αν και δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, δείχνουν ισχυρή ανάκαμψη.

Επιπλέον, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων ήταν κοντά στα επίπεδα του 2019, με μείωση μόνο 3%.

Άνοδος στις αφίξεις φέτος και από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι τον Σεπτέμβριο

Η Γαλλία αναμένεται να επωφεληθεί και από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι 2023 τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της Statista οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις, θα φτάσουν συνολικά τα 279,48 εκατομμύρια.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των αφίξεων που προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2021, όταν αναμενόταν να φτάσουν στη χώρα 300,31 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις.

Στην πραγματικότητα, 48,4 εκατομμύρια αφίξεις καταγράφηκαν το 2021, περίπου 6,7 εκατομμύρια περισσότερες από το 2020 και 42,5 εκατομμύρια λιγότερες από το 2019.

Ομοίως με τον υπόλοιπο κόσμο, η Γαλλία αναμένει έναν αυξανόμενο αριθμό Ασιατών τουριστών το 2023, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος 31% σε σύγκριση με το 2019.