Πρεβεζιάνικη διατροφή, στηρίζεται σε τοπικές, αγνές και απλές πρώτες ύλες όπως το παρθένο ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα άγρια χόρτα αλλά και κρέατα, ψάρια και θαλασσινά. Η Πρεβεζιάνικη γαστρονομία χαρακτηρίζεται από λιτότητα χωρίς περίεργες σάλτσες και από έλλειψη καυτερής πιπεριάς.

Πρωινό

Ξεκινάς το πρωινό σου με ένα φυσικό χυμό πορτοκαλιού ή μια σπιτική λεμονάδα ή ένα ζεστό τσάι με μέντα ή θυμάρι και συνεχίζεις με ζεστό ζυμωτό ψωμί με προζύμι, γιαουρτόπιτα, στραπατσάδα, τραχανά, κουλούρα, κουρκούτι, αυγόφετες, τηγανίτες, ελαιόψωμοκουρκουτόψωμο, χαλβά, ριζόπιτα γλυκειά, γαλατόπιτα ανοιχτή, τυρόπιτα, ομελέτα, πατατόπιτα, σταφιδόψωμο, κουλουράκια, ελιές, πατέ ελιάς.

Το ζυμωτό ψωμί μπορούν να το συνοδεύουν μαρμελάδες από πορτοκάλι, μανταρίνι χωρίς να λείπουν από το τραπέζι και τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού από τοπικά φρούτα: πορτοκάλι, νερατζάκινεράτζι, καρπούζι (φλούδα), μελιτζανάκι, καρυδάκι, κυδώνι, λεμόνι, κιτρολέμονο, νεραντζολέμονο.

Ένα πρωινό πλούσιο, με πρώτες ύλες διαλεγμένες από τους παραγωγούς μας, και την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων υψηλής διατροφικής αξίας, εκφράζοντας έτσι με γευστικό τρόπο μια τοπική γαστρονομική κουλτούρα, ένα ταξίδι γεύσης ανάμεσα σε πεύκα με θέα τον Αμβρακικό και το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.

Πριν από το πρωϊνό, 8.00-8.30 το πρωί, την ώρα που οι ψαράδες γυρίζουν από τη θάλασσα με τα δίχτυα φορτωμένα, μιά βόλτα στην προκυμαία θα δώσει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να «οργανώσει» τα άλλα δυό…. τραπέζια της ημέρας, το γεύμα και το δείπνο.

Γεύμα

Ένα… απλό και «λιτό» τραπέζι. Πάνω του ένα μπουκάλι ούζο η τσίπουρο, αυγοτάραχο, γαύρος μαρινάτος. Χταπόδι ξιδάτο, μύδια αχνιστά, σαρδέλα με ντομάτα στο φούρνο, οστρακοειδή με λεμόνι, ψητά λαχανικά, πιπεριές ψητές με φέτα. Σαλάτα με την περίφημη ντομάτα Πρέβεζας, εκλεκτό μαρούλι και αγγούρι.

Συνεχίζουμε με ένα εκλεκτό ελληνικό κόκκινο κρασί τρώγοντας χταπόδι με μελιτζάνες στο φούρνο, σουπιές με σπανάκι, γαρίδες κοκκινιστές, κέφαλο με ντομάτα στο φούρνο, τσιπίνες με πράσα, μπακαλιάρο με σταφίδες, τσιπούρα σέλινο και τα ψάρια σαβόρο. Χοιρινό με πράσα, μοσχάρι κοκκινιστό με κυδώνια η πατάτες.

Δείπνο

Σαρδέλες, καλαμάρι, σουπιά, κέφαλος πετάλι, τσιπούρα, παϊδάκια, μοσχαρίσιες ή χοιρινές μπριζόλες, όλα στα κάρβουνα, κοτσομούρα τηγανιτή και ένα απαλό λευκό ελληνικό κρασί.

Θα τελειώσουμε με μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια με μέλι καρύδια και κανέλα, και γλυκά: καρπούζι, σταφύλι, νεράντζι, πορτοκάλι, γιαούρτι με μέλι.

Αυτά & πολλά περισσότερα, υπάρχουν στον τόπο μας «τα καλούδια», όπως τα ονομάζουν οι περισσότεροι παραγωγοί μας, που τα φτιάχνουν με πολύ μεράκι & μαεστρία.

Προϊόντα και εδέσματα που διακρίνονται για την αγνότητα & την απλότητα, παρασκευασμένα με συνταγές βγαλμένες από το συρτάρι της γιαγιάς.

Τοπικά προιόντα

Στην Πρέβεζα θα βρείτε παραδοσιακά εδέσματα, όπως πίτες, ζυμαρικά και γλυκά, ελαιόλαδο, ψάρια και θαλασσινά από τον Aμβρακικό κόλπο όπως την πασίγνωστη ελληνική γαρίδα Γάμπαρι και το περίφημο αυγοτάραχο Αμβρακικού αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα, το περίφημο ντόπιο ούζο & το τσίπουρο, ποτά και ηδύποτα, πολλά αρωματικά φυτά και μέλι, και άλλα προϊόντα που προσφέρει η Ηπειρωτική γη και επεξεργάζονται με μεράκι τοπικοί παραγωγοί.

Αξίζει να δοκιμάσετε:

Γάμπαρες Αμβρακικού σε σαγανάκι αλλά και ψητές και ως γαριδομακαρονάδα, κέφαλο πετάλι, σουπιά ψητή στα κάρβουνα, σαρδέλες.

Ανακαλύψτε τη Γαστρονομία της Πρέβεζας.
www.discoverpreveza.gr