deth77O πολιτισμός «παίζει» φέτος στην 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θέατρο, θερινός κινηματογράφος, αξιόλογα μουσικά σχήματα της πόλης, μοντέρνος χορός είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που θα προσφέρει το πολιτιστικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Στόχος της ΔΕΘ-Helexpo είναι να ανοίξει μια μεγάλη πολιτιστική «βεντάλια», ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Στο πλαίσιο αυτό συσφίγγει τους δεσμούς της με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), παρουσιάζοντας εντός και εκτός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου τη μουσικο-θεατρική παράσταση P.I.G.S Revolution ΔΕΘ Edition από μια ομάδα νέων ηθοποιών και μουσικών του ΚΘΒΕ, τους ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένους. Αύριο, Παρασκευή, το κοινό της πόλης θα μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση στις 19:30 στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου θα παιχτεί στη θεατρική σκηνή της Έκθεσης, στον κήπο του κτιρίου διοίκησης, στις 20:00. Θέατρο όμως θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και οι μικροί μας φίλοι. Οι παιδικές θεατρικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στη θεατρική σκηνή της Έκθεσης. Πρόκειται για την παράσταση το «Πέταγμα του Ίωνα», για παιδιά ηλικίας 3 έως 7 ετών, που είναι μία χορηγία του Θεάτρου Σοφούλη και του www.ThessalonikiArtsAndCulture.gr, αλλά και για τη θεατρική διαδραστική παράσταση, με συμμετοχή και των παιδιών, “ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ THE MUSICAL”, που είναι μία χορηγία του Θεάτρου Αυλαία και του www.ThessalonikiArtsAndCulture.gr

Η 78η ΔΕΘ θα αναδίδει όμως και «άρωμα»… θερινού κινηματογράφου. Στον εξωτερικό χώρο του Περιπτέρου 1 κάθε μέρα, από την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και από τις 20:30 έως τις 22:00 θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του μεγάλου κινηματογραφιστή της πόλης, Νίκου Μπιλιλή, «Τα Επίκαιρα της Θεσσαλονίκης», βασισμένο σε σπάνιο μουσειακό υλικό που καλύπτει το διάστημα από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το 1980.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΘ-Helexpo δίνει φέτος βήμα και στα νεανικά μουσικά σχήματα της πόλης. Το Music Band Festival, που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ο νέος μουσικός θεσμός της ΔΕΘ, θα φιλοξενεί καθημερινά από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και από τις 19:30 έως τις 21:30 μπάντες της Θεσσαλονίκης σε εξέδρα απέναντι από το περίπτερο 6. Φέτος, μεταξύ άλλων, θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα Black Bacon, The Updates, The Family Idiot, Device, Think a Name, Kazoo, The Sfentones, DeCho.

Από την 78η ΔΕΘ δεν θα λείψει και ο σύγχρονος χορός σε συνδυασμό με εντυπωσιακό εναέριο θέαμα. Το Ντουέτο Vertical Dance (ακροβατικός χορός σε τοίχο), μια παράσταση με σχοινιά, ένα show ισορροπίας, τεχνικής και ακρίβειας, υπό τους ήχους μαγευτικής μουσικής θα καλεί το κοινό σε μια περιπέτεια από την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, καθημερινά στις 19:45 στον τοίχο του περιπτέρου 9.

Και βέβαια καθημερινά στις 21:30 το MAD North Stage Festival, με γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, θα δίνει το «παρών» στον υπαίθριο χώρο στη νότια πύλη του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.