Το ζήτημα της διαχείρισης του δανείου, μετά την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), επισημαίνοντας ότι ενώ αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα δινόταν ολόκληρο το ποσό των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, πλέον δίνεται ένα ελάχιστο ποσό.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΓΕΠΟΕΤ:
“Μία εξαιρετικά δύσκολη και με πολλές ανατροπές χρονιά ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, η οποία δοκίμασε τα όρια των αντοχών όλων μας, αναμφίβολα. Χωρίς να θέλουμε να παραβλέψουμε την επιτυχία της τρικομματικής κυβέρνησης και τις συνεχείς, ακούραστες προσπάθειες του Πρωθυπουργού συνεπικουρούμενος από τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς και την επιτυχία της εκταμίευσης της δόσης του δανείου που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος, θα θέλαμε να αναφερθούμε στο θέμα της διαχείρισης αυτού του δανείου και στο πόσο αυτό θα καταστεί η αιτία να ξανασταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία, την οποία οι πολιτικοί όλα τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζαν ότι βρίσκεται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.
Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις του Πρωθυπουργού διακρίνουμε ότι προσανατολίζεται περισσότερο στο πως θα ικανοποιηθούν κάποιο χώροι, κάποια στρώματα του πληθυσμού τα οποία αναμφισβήτητα έχουν πληγεί περισσότερο, αυτό δεν χωρά καμία αμφιβολία, πρέπει να γίνει. Όμως εδώ χρειάζεται προσοχή στη διαχείριση, ως θεσμικός φορέας του τουρισμού θωρούμε ότι συγχρόνως με την κάλυψη των άμεσων αναγκών της κοινωνίας θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί, να διασωθεί η πραγματική οικονομία γιατί διαπιστώνουμε κάποιες επιλογές που δεν συμβαδίζουν με το τι συμφέρει για να σταθεί στα πόδια της η εθνική οικονομία.
Όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας ενδεικτικά, ενώ είχε ειπωθεί ότι θα δινόταν ολόκληρο το ποσό των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, αργότερα αυτό έγινε 50% και τώρα δίνεται ένα ελάχιστο ποσό, ενώ η πλήρης εξόφληση θα πραγματοποιηθεί το 2013. Ξεκίνησε ο κύριος Πρωθυπουργός λέγοντας πως όταν λάβουμε τα χρήματα το πρώτο πράγμα που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να δώσει ένα μεγάλο μέρος των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι οφειλές αυτές κατόπιν συνεχών αναθεωρήσεων ανήλθαν στο ποσό των 9 δις περίπου και ενώ η Κυβέρνηση εισέπραξε το δάνειο των 31,5 δις από αυτό το ποσό αρχικά είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός ότι θα δίνονταν όλα τα οφειλόμενα χρήματα για να αποπληρωθούν οι οφειλές του κράτους στους ιδιώτες. Από αυτές τις οφειλές των εννέα δις τελικά θα δοθεί μόλις ένα δις το 2012 και τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν το 2013.
Μέρος αυτού του ποσού αφορά οφειλές προς τουριστικές επιχειρήσεις από επιδοτήσεις ανανέωσης του στόλου των τουριστικών λεωφορείων ήδη από το 2008 και από τη μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία τους ύψους αρκετών εκατομμυρίων, ενώ από τους Special Olympics – που διοργανώθηκαν το 2011 με μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας και με κόστος ασυγκρίτως μικρότερο από αντίστοιχες διοργανώσεις σε άλλες χώρες- υπάρχουν οφειλές για υπηρεσίες τουριστικών επιχειρήσεων που δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί ύψους 1,1 εκατομμυρίου Ευρώ. Την ίδια στιγμή δίνεται ένα δις Ευρώ στον αγροτικό τομέα τώρα χωρίς την υποχρέωσή του να παράγει τα αγροτικά προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές, με αποτέλεσμα οι αγορές να κατακλύζονται από ξένα προϊόντα- εισαγωγές και πάλι η ελληνική αγροτική παραγωγή να διατηρείται στο επίπεδο που είναι σήμερα, ελάχιστα ανταγωνιστική και καθόλου παραγωγική.
Ακόμα δίνονται ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά δεν βλέπουμε να επιβάλλονται όροι ώστε να επιβληθεί στις τράπεζες η βοήθεια-χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, κυρίως του τουριστικού κλάδου. Ο τουριστικός τομέας είναι ήδη παραγωγικός, το προϊόν του είναι πλήρως ανταγωνιστικό, παράγει παρόλη την κρίση και πρέπει να του δοθούν όλες οι δυνατότητες όχι μόνο να συνεχίσει να παράγει αλλά και να αυξήσει και τα μεγέθη του ώστε τα 10 δισεκατομμύρια που εισρέουν στη χώρα κάθε χρόνο να αυξηθούν στα 15 δισεκατομμύρια σε 3-4 χρόνια. Και αυτό είναι εφικτό και αποτελεί αποτέλεσμα μελετών. Εάν αυτός ο ανθεκτικός τομέας βοηθηθεί να φτάσει – όπως μπορεί – σε αυτά τα επίπεδα τότε ως επακόλουθο δεν θα υπάρξει μόνο αύξηση των εσόδων αλλά και θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, φτάνει να γίνει σωστός προγραμματισμός.
Ο Πρωθυπουργός οφείλει να έχει κοντά του ανθρώπους της αγοράς και του τουριστικού χώρου που γνωρίζουν βαθιά τη λειτουργία του τουρισμού. Σε αυτό καλούνται και οι τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους, με στόχο όχι πώς να κερδίσουν περισσότερα αλλά πως θα ωφελήσουν την εθνική οικονομία, ώστε να μειωθεί η στρατιά των ανέργων μέσω της απασχόλησης σε υγιείς επιχειρήσεις. Τα χρήματα λοιπόν που θα κατευθυνθούν στις τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση – που είναι χρήματα του δημοσίου, είναι δανεικά και θα πρέπει να επιστραφούν – να πιάσουν πραγματικά τόπο, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία και η εικόνα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο ώστε και οι αεροπορικές εταιρίες να εμπιστεύονται τη χώρα μας όπως παλαιότερα. Διότι η αερομεταφορά από μία ξένη χώρα κυρίως των ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία που αποστέλλουν τουρίστες περιηγητικού τουρισμού με διπλάσια κατά κεφαλή κατανάλωση – δαπάνη σε σχέση με τον τουρίστα του παραθεριστικού τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία μας έχει ξεπεράσει σε όλα τα επίπεδα όπως και στην αεροπορική μεταφορά – σύνδεση όπου πετάει εδώ και αρκετά χρόνια απευθείας από την Κίνα και έχει ως εκ τούτου ένα μεγάλο μερίδιο του εισερχόμενου τουρισμού από τη χώρα αυτή. Για να ταξιδέψει κάποιος από τις ΗΠΑ – ειδικότερα από την Καλιφόρνια που τροφοδοτεί τουρίστες στην Ελλάδα – σήμερα πρέπει να πληρώσει 1700 δολάρια, ενώ για να μεταβεί στην Τουρκία θέλει πολύ λιγότερα περίπου 900 δολάρια.
Όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν τον κατά τα άλλα ικανό Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Τουρισμού η οποία επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα, γιατί πάνω από όλα πρέπει να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει και τα οφέλη θα τα καρπωθεί αναμφίβολα το σύνολο της κοινωνίας. Όσα και να μας δανείσουν εάν δεν επενδύσουμε στο μέλλον αυτού του τόπου και στον τουρισμό – όπου εκεί η επένδυση αποδίδει πολλαπλά – θα ξαναβρεθούμε στην ίδια δεινή θέση.”, καταλήγει η ανακοίνωση.