Τα προβλήματα για τα σιδηροδρομικά ταξίδια στη Γερμανία, μετά από ένα δύσκολο 2023, όπως φαίνεται θα συνεχιστούν και για το νέο έτος, προκαλώνας νέο “πονοκέφαλο” στους ταξιδιώτες.

Το συνδικάτο GDL κάλεσε τους Γερμανούς μηχανοδηγούς σε τριήμερη απεργία, από την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή το βράδυ, 12 του μηνός, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και τις ώρες εργασίας με τον δημόσιο οργανισμό σιδηροδρόμων της Γερμανίας Deutsche Bahn (DB)

“Ο όμιλος DB δεν επωφελήθηκε από την εκεχειρία των Χριστουγέννων για να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις παρουσιάζοντας μια αξιόπιστη διαπραγματεύσιμη πρόταση”, τονίζει σε δελτίο Τύπου το συνδικάτο, το οποίο έχει εμπλακεί εδώ και μήνες σε αντιπαράθεση με την Deutsche Bahn, και η οποία είχε ήδη οδηγήσει σε αρκετές απεργίες το 2023.

Το GDL είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι προγραμμάτιζε απεργία που θα διαρκούσε αρκετές ημέρες μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Οι μηχανοδηγοί πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία στις αρχές του περασμένου μήνα, την τελευταία απεργία της χρονιάς, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ του συνδικάτου και της Deutsche Bahn στα τέλη Νοεμβρίου.

Τα αιτήματα αφορούν στη μείωση του ωραρίου εργασίας από 38 σε 35 ώρες την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε βάρδιες, καθώς και αύξηση 555 ευρώ τον μήνα και εφάπαξ πληρωμή 3.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η Deutsche Bahn, εν τω μεταξύ, έχει προσφέρει αύξηση των αποδοχών κατά 11%, αλλά μέχρι τώρα αρνείται να διαπραγματευτεί για το θέμα των ωρών εργασίας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του GDL, κ. Claus Weselsky, οι συζητήσεις για τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας αποτελούν προϋπόθεση για την αποφυγή περαιτέρω απεργιών.