Από τον Μάιο του 2024, οι ταξιδιώτες που πετούν από αεροδρόμια στη Γερμανία θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος λόγω της αύξησης του αεροπορικού φόρου.

Η γερμανική κυβέρνηση εισήγαγε αυτήν την αύξηση φόρου ως μέρος της ευρύτερης δημοσιονομικής στρατηγικής της για την αντιμετώπιση δημοσιονομικού ελλείμματος 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά από δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την αναδιανομή αχρησιμοποίητων κεφαλαίων για τον κορωνοϊό στο ταμείο για τον μετασχηματισμό του κλίματος (KTF).

Αυτός ο αυξημένος φορολογικός συντελεστής αναμένεται να αποφέρει επιπλέον έσοδα 445 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύοντας διάφορα τμήματα του κλάδου των αερομεταφορών. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προώθησε με επιτυχία αυτή την πρωτοβουλία στο υπουργικό συμβούλιο, με τον νόμο να περιμένει πλέον την έγκριση από τη γερμανική Bundestag.

Μόλις εφαρμοστεί, το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων από τη Γερμανία θα αυξηθεί. Οι επιβάτες που πετούν στο εσωτερικό ή σε άλλες χώρες της ΕΕ θα χρεώνονται πλέον με χρέωση 15,53 ευρώ ανά εισιτήριο , από 12,73 ευρώ. Για μεγαλύτερα ταξίδια άνω των 6.000 χιλιομέτρων, όπως προς τις ΗΠΑ ή την Κίνα, το τέλος θα αυξηθεί στα 70,83 ευρώ ανά εισιτήριο .

Παρά τον φόρο που καταβάλλουν αρχικά οι αεροπορικές εταιρείες, το πρόσθετο κόστος αναμένεται να μετακυλιστεί στους επιβάτες, καθιστώντας ακριβότερα τα αεροπορικά ταξίδια. Αυτό το μέτρο έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στα ταξιδιωτικά γραφεία όσο και στις αεροπορικές εταιρείες, φοβούμενοι σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις και πιθανές μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στον ταξιδιωτικό κλάδο.

Όσον αφορά τα οργανωμένα ταξίδια, οι νομικές αποχρώσεις επηρεάζουν την ικανότητα των πρακτορείων να μετακυλίουν αυτό το αυξημένο κόστος στους πελάτες. Η γερμανική νομοθεσία υπαγορεύει ότι οι πάροχοι οργανωμένων διακοπών μπορούν να χρεώνουν πρόσθετες χρεώσεις μόνο εάν αναφέρεται ρητά στους όρους της σύμβασης.

Η αεροπορική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών παικτών όπως η Lufthansa, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την αύξηση των φόρων, αν και η Lufthansa έχει δεσμευτεί να απορροφήσει το κόστος για τα εισιτήρια που αγοράστηκαν εκ των προτέρων. Ταξιδιωτικοί πράκτορες και εκπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών υποστηρίζουν ότι η αύξηση των φόρων επιβάλλει μεγάλη οικονομική πίεση, με τη Γερμανική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων να υπολογίζει επιπλέον επιβάρυνση 21 εκατομμυρίων ευρώ μόνο στους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Οι πολιτικές αποφάσεις συνεχίζουν να καθιστούν τα ταξίδια όλο και πιο ακριβά, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Μόνο αυτή η φορολογική αύξηση αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα της κυβέρνησης από τους φόρους των εισιτηρίων σε περίπου 580 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια.