Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19.

Στον κατάλογο προστέθηκαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα 15 Μαρτίου, πώς σταματά την χρήση λόγω σοβαρών παρενεργειών, μεταξύ των οποίων και πήξη του αίματος.

Την ανακοίνωση της Γερμανίας ακολούθησαν το Παρίσι και η Ρώμη. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca είχε ανασταλεί έως ότου ο EMA αποφασίσει.

Ο ρυθμιστής φαρμάκων της Ιταλίας AIFA, δήλωσε επίσης ότι η αναστολή είναι “προληπτικό και προσωρινό μέτρο” εν’ αναμονή της γνωμοδότησης του EMA.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες προχώρησαν σε αναστολή 15 τουλάχιστον ημερών.

Πήξη αίματος και μείωση αιμοπεταλίων σε άτομα κάτω των 50 ετών

Το υπουργείο Υγείας στις Κάτω Χώρες δήλωσε ότι η κίνηση αναστολής οφείλεται σε “έξι νέες αναφορές στη Δανία και τη Νορβηγία.

Αυτές αφορούν πήξη του αίματος και μείωση των επιπέδων αιμοπεταλίων σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών”.

Καθησυχάζει η εταιρεία για την ασφάλεια του εμβολίου

Όπως υπογραμμίζει η AstraZeneca “η ανασκόπηση των δεδομένων ασφαλείας από περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ δεν έδειξε καμία ένδειξη αυξημένου κινδύνου θρόμβων αίματος”.

Υπενθυμίζεται πως η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπές στις παραδόσεις του εμβολίου COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λόγος όπως η ίδια αναφέρει είναι οι περιορισμοί στις εξαγωγές.