Κλειστά να παραμείνουν τα χιονοδρομικά κέντρα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητούν η Γερμανία και η Ιταλία. Ως μέτρο καταπολέμησης διασποράς του κορωνοϊού.

Αλλά όσον αφορά στην Γερμανία, δύσκολη αποδεικνύεται η επίτευξη συμφωνίας της με τη γειτονική της Αυστρία, η οποία διαφωνεί στο κλείσιμο των χιονοδρομικών.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρζ είπε ότι το σκι είναι μέρος της “εθνικής ταυτότητας” της χώρας του και ότι οι χειμερινές διακοπές θα συνεχιστούν χωρίς τα πάρτι σκι.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει πως “η εποχή του σκι πλησιάζει. Θα προσπαθήσουμε να συντονίσουμε την Ευρώπη, ώστε να να κλείσουμε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Γκιουσέπε Κοντέ. Προειδοποιεί τους Ιταλούς να μην ταξιδέψουν στα χιονοδρομικά κέντρα κατά τη διάρκεια των εορτών.

Και κάλεσε κι αυτός με την σειρά του άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες στον τομέα του σκι.

“Εάν η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει όλα τα χιονοδρομικά, χωρίς καμία υποστήριξη από τη Γαλλία, την Αυστρία και τις άλλες χώρες, τότε οι Ιταλοί τουρίστες θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό”, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η Γερμανία εξέδωσε τον προηγούμενο μήνα ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για δημοφιλείς περιοχές σκι στην Αυστρία, την Ιταλία και την Ελβετία.
Ενώ αποφασίστηκε η επέκταση του εθνικού lockdown έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας του θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, εξοργίζοντας την τουριστική βιομηχανία των Άλπεων.

Αντίθετα στην Ελβετία, κανονικά θα λειτουργήοσυν τα χιονοδρομικά και θέρετρα.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού τον Μάρτιο, πολλοί Γερμανοί πολίτες μολύνθηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο Ισγκλ της Αυστρίας.

Όσον αφορά στην Αυστρία, το lockdown αναμένεται να αρθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι θα ισχύει στο τομέα του σκι.

Η Αυστρία παρουσιάζεται “χλιαρή” απέναντι στους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες. Και η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη πηγή ξένων τουριστών της Αυστρίας.

“Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάσει τα χιονοδρομικά κέντρα να παραμείνουν κλειστά, αυτό σημαίνει απώλειες έως και 2 δις. Τις οποίες θα πρέπει να καλύψει η ίδια”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλούμελ.