Η αυξανόμενη τάση για online check-in για τις αεροπορικές εταιρείες διακοπών προκαλεί μεγάλη απογοήτευση σε πολλούς πελάτες και ταξιδιωτικά γραφεία της Γερμανίας.

Aυτό συμβαίνει γιατί η τεχνολογία συχνά δεν λειτουργεί. Και σε πολλές περιπτώσεις, οι πελάτες οργανωμένων εκδρομών που έχουν κάνει κράτηση μέσω ενός χειριστή δεν έχουν τα απαραίτητα δεδομένα κράτησης.

«Οι διαδικασίες θα πρέπει να βελτιστοποιηθούν με το online check-in. Δυστυχώς, το αντίθετο συμβαίνει με ορισμένες αεροπορικές εταιρείες», λέει ενοχλημένος ο Önder Sancarbarlaz, ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου Sancarbarlaz στο Osnabrück.

Και ο Mehmet Bozer από το Reiseland Reisebüro Hamm παραδέχεται: «Τώρα επιλέγουμε σκόπιμα αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες δεν έχουμε προβλήματα. Γιατί η απογοήτευση των πελατών και η πρόσθετη προσπάθεια για εμάς είναι τεράστια».

 Condor και TUI Fly

Ο Manuel Larios από το Fernwehlounge στο Waltrop εκτιμά ότι μόνο τέσσερα στα δέκα online check-in στο γραφείο του κυλούν ομαλά. Πάνω απ ‘όλα, οι συχνά απαραίτητες κλήσεις σε κέντρα εξυπηρέτησης θα απαιτούσαν πολύ χρόνο. Ο Larios δίνει εύσημα σε Condor και TUI Fly – όλοι οι άλλοι έχουν περισσότερο ή λιγότερο μεγάλα προβλήματα.

Το πρόβλημα για τα ταξιδιωτικά γραφεία είναι ότι οι πελάτες αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν check-in στο διαδίκτυο – είτε λόγω των e-mail των αεροπορικών εταιρειών που τους το ζητούν είτε λόγω του κόστους που συνεπάγεται το check in στο γκισέ. Εάν το check-in δεν λειτουργεί από τη δική τους συσκευή, οι πελάτες καλούν το ταξιδιωτικό γραφείο. «Είναι ένα τεράστιο ποσό επιπλέον δουλειάς που κανείς δεν πληρώνει», λέει ο Manuel Larios.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες για τα ταξιδιωτικά γραφεία είναι αυτή τη στιγμή η Eurowings, η Sun Express και η Pegasus. Με την τελευταία αεροπορική εταιρεία, οι πελάτες πολλών ταξιδιωτικών πρακτόρων λαμβάνουν μόνο έναν αριθμό κράτησης που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για online check-in. Δεν περιλαμβάνεται κλειδί αρχείου. «Και εκεί αρχίζει το δράμα», αναφέρει η ταξιδιωτική πωλήτρια σε ένα κατάστημα TUI.

Στην περίπτωση δυναμικών πακέτων περιηγήσεων από τους διοργανωτές του Ομίλου Anex (π.χ. XANE), το PNR πρέπει να ζητηθεί μέσω του κέντρου εξυπηρέτησης για το web check-in στη Sun Express. Ο λόγος: Το αποθηκευμένο PNR, το οποίο δημιουργείται από το σύστημα κρατήσεων, δεν αντιστοιχεί στο PNR των αεροπορικών εταιρειών. Όταν το πρόβλημα μπορεί να λυθεί τεχνικά είναι ανοιχτό.

Ο ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου Mehmet Bozer είναι επίσης ενοχλημένος που η Sun Express ανοίγει το web check-in μόνο 36 ώρες πριν από την αναχώρηση – και όχι 72 ώρες όπως με τη Eurowings ή 96 ώρες με άλλες αεροπορικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι λείπει ο χρόνος παράδοσης – ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Οι πελάτες που έχουν κάνει κράτηση για το τιμολόγιο Sun Premium ή το πακέτο Sun Priority έχουν ένα πλεονέκτημα με την Sun Express: Το check-in στο αεροδρόμιο εξακολουθεί να είναι δωρεάν για αυτούς.