Ο διπλασιασμός του τουριστικού φόρου το 2018 σε Μαγιόρκα, Μενόρκα, Ίμπιζα και Φόρενερα μπορεί να στρέψει τους Γερμανούς ταξιδιώτες σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, προειδοποιούν οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Τουρισμού των Βαλεαρίδων Νήσων, Biel Barcelο, ανακοίνωσε ότι ο “οικολογικός φόρος” θα αυξηθεί κατά 100% το 2018 και αναμένεται να αποφέρει έσοδα €100 εκατ. τα οποία θα επενδυθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του τουριστικού υπερκορεσμού.

Ο φόρος θα διπλασιαστεί από 2 ευρώ σε 4€/ άτομο/ ανά διανυκτέρευση για τους επισκέπτες που διαμένουν σε ξενοδοχεία 4* ή 5*, ενώ θα αυξηθεί από 0,50€ σε 1€ για τις φτηνότερες κατηγορίες ξενοδοχείων, hostel και camping.

Επιπλέον, οι επιβάτες κρουαζιέρας που μέχρι στιγμής δεν πλήρωναν για παραμονή έως και 12 ώρες από το επόμενο έτος επιβαρύνονται με χρέωση.

Ηδη, η περιφερειακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τους χρεώσει 2€/άτομο/ανά διανυκτέρευση.

Αν και ο κ.Barcelο υποστηρίζει ότι το μέτρο θα γίνει αποδεκτό, όπως έγινε και η φετινή αύξηση φόρων και δεν θα οδηγήσει σε μείωση των αριθμών επισκεπτών στα νησιά οι Γερμανοί t.o. διαμηνύουν ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στις κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2018 λόγω της αύξησης των τιμών.

Τόσο ο Juan Molas, πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, όσο και η Inmaculada Benito, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγιόρκα (FEHM) καταδίκασαν την άνοδο στους φόρους.

Ήδη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Thomas Cook Group, Peter Fankhauser, προειδοποίησε εκ των προτέρων ότι ο υψηλότερος φόρος που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην τσέπη των τουριστών και δη σε οικογένειες θα στρέψει τους Γερμανούς σε άλλους εναλλακτικούς προορισμούς.

Η TUI χαρακτήρισε την αύξηση του φόρου ως ίδια με την αύξηση των τιμών “η οποία θα μπορούσε να σημαίνει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις Βαλεαρίδες σε σύγκριση με άλλους προορισμούς διακοπών”.

Ο ηγέτης της τουριστικής αγοράς υπογράμμισε ότι οι πελάτες συγκρίνουν τις τιμές πολύ προσεκτικά και ο διπλασιασμός του τουριστικού φόρου θα είναι ένα “λάθος σήμα”.

Η Alltours -ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς πράκτορες που πουλάει Ισπανία- προειδοποίησε ότι η Μαγιόρκα “πρέπει να αναμένει σημαντική πτώση στους Γερμανούς επισκέπτες”.

Ωστόσο, η εταιρεία χαιρέτισε την κίνηση να χρεώσει τουριστικό φόρο και στους οικοδεσπότες της Airbnb, παρά το γεγονός ότι οι επισκέπτες τους δεν πληρώνουν φόρο.

Ο Manuel Morales, Επικεφαλής του Προορισμού της Ισπανίας της FTI χαρακτήρισε “παράλογο” τον διπλασιασμό του τουριστικού φόρου στις Βαλεαρίδες Νήσους και δήλωσε ότι “αντ ‘αυτού, θα πρέπει βρουν τρόπο να χρεώσουν τον τρέχοντα φόρο και σε τουρίστες που δεν μένουν στα ξενοδοχεία, αλλά σε -κυρίωςπαράνομες- ιδιωτικές κατοικίες.

Ήδη οι τιμές στις Βαλεαρίδες Νήσους έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδα που τρόμαξαν τους επισκέπτες το φετινό καλοκαίρι, τόνισε ο κ.Morales.  Πιστεύουμε ότι ένας υψηλότερος φόρος θα επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά τη ζήτηση”.

Αντίθετα το DER Touristik, ανησύχησε λιγότερο. “Με βάση την εμπειρία του τρέχοντος έτους, δεν αναμένουμε αισθητό αντίκτυπο στη ζήτηση για ταξίδια στις Βαλεαρίδες”, σχολίασε ο Διευθυντής προϊόντων Nils Lubbe.