της Εύας Οικονομάκη

Στο τέλος του β’ τριμήνου του 2021 και ουσιαστικά το β’ εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, υπό προϋποθέσεις, τοποθετεί την ανάκαμψη του τουρισμού ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο ενημέρωσης αναφορικά με τις φετινές εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό λόγω πανδημίας και την επόμενη ημέρα.

«Θεωρώ ότι υπό καλές υγειονομικές εξελίξεις θα επανέλθει η τουριστική δραστηριότητα στο τέλος του β’ τριμήνου του 2021 και ουσιαστικά στο β’ εξάμηνο», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, υπογραμμίζοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη του τουρισμού είναι η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα των ταξιδίων. «Εάν δεν υπάρξει ενιαία γραμμή, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη. Ωστόσο, θεωρώ ότι θα αυξηθεί η πίεση στην κατεύθυνση ενιαίας γραμμής», τόνισε. «Εάν δεν υπάρξει ενιαίος κανόνας, ακόμη και αυστηρός, δεν μπορούμε να περιμένουμε οποιασδήποτε μορφής ανάκαμψη για το 2021. Ήταν απογοητευτικός ο τρόπος που έγιναν φέτος τα ταξίδια. Ήταν μια κατάσταση-τραγέλαφος», είπε.

Τόνισε, δε, πως μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ο χρόνος που θα επιτρέψει η Ε.Ε. τα ταξίδια από και προς τρίτες χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται πολύ σημαντικές και μεγάλες αγορές για την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Γ. Ρέτσος σημείωσε πως το α’ τρίμηνο του 2021 η τουριστική δραστηριότητα θα είναι μηδενική, αφού θα ανακοπεί τελείως τους επόμενους μήνες.

Στα 3-3,5 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα

Αναφερόμενος στην πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε ότι τα τουριστικά έσοδα θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 3-3,5 δισ. ευρώ, παρά τις αρχικές προβλέψεις του Μαΐου για εισπράξεις που ενδεχομένως να ανέρχονταν ακόμη και στα 5 δισ. ευρώ.

«Δυστυχώς κάποιες μεγάλες αγορές για εμάς άργησαν να ανοίξουν. Η βρετανική αγορά άνοιξε στα μέσα Ιουλίου, γεγονός που μας έβγαλε εκτός προβλέψεων. Κάποιες άλλες αγορές δεν άνοιξαν ποτέ, όπως η Αμερική και η Ρωσία. Η Αμερική δεν άνοιξε ποτέ και η Ρωσία για λίγο, επετράπη ένας ελάχιστος αριθμός αφίξεων για κάποιο διάστημα. Αυτό μας πλήγωσε πολύ», τόνισε ο Γ. Ρέτσος.

«Τα δεδομένα είναι ότι ο κλάδος έχασε το 80% των εσόδων του 2019. Πλέον πραγματοποιείται ένας αγώνας επιβίωσης για ολόκληρη την οικονομία. Φάνηκε πόσο διαδραστικός είναι ο τουρισμός και με άλλους κλάδους της οικονομίας, τον πρωτογενή τομέα, τις κατασκευές», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, όσους κατέκριναν το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε: «Πολύ καλά κάναμε και ανοίξαμε. Ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις αρχικές αστοχίες, απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στη συγκυρία και να διαχειριστεί τα πρωτόκολλα. Ο ρόλος του τουρισμού στη διασπορά του ιού ήταν ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Η συμπλήρωση της φόρμας PLF αποδείχθηκε πολύ καλή και οι στοχευμένοι έλεγχοι ήταν αποτελεσματικοί. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού απέδειξαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν με πρωτόκολλα και αυτό είναι μια παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά».

Μείωση του ΦΠΑ

Ως «βασικό εργαλείο» που θα βοηθήσει στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους και θα λειτουργήσει σημαντικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας ως προορισμού την επόμενη ημέρα χαρακτήρισε τη μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου ο Γ. Ρέτσος. «Έχει γίνει η μείωση του ΦΠΑ σε κάποιους κλάδους, στις μεταφορές, στην εστίασης, στο πακέτο all inclusive. Αυτή τη στιγμή δεν είναι θέμα τιμής το αν κάποιος θα ταξιδέψει. Ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος. Άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν καταρρεύσει τουριστικά πολύ περισσότερο από εμάς. Θα χρειαστούμε αυτό το εργαλείο και την εικόνα της Ελλάδας ως προορισμού που ξέρει να διαχειρίζεται τα πρωτόκολλα στο μέλλον», τόνισε.

«Το 2021 δεν θα είναι μία κανονική χρονιά. Οι τιμές θα αλλάζουν χρηματιστηριακά και η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να είναι ένα εργαλείο κυρίαρχο και αποτελεσματικό που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανταγωνιστεί άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Τα μέτρα

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε πως, δεδομένων των συνθηκών, η χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο είναι επιβεβλημένη. «Η χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το δ’ τρίμηνο του 2020 και το α’ τρίμηνο του 2021 είναι χαμένα. Ακόμη και στο καλό σενάριο, θα δούμε αντίδραση και ανάκαμψη το β’ εξάμηνο. Όλο το α’ εξάμηνο κάποιοι κλάδοι του τουρισμού θα χρειαστούν στήριξη και ιδιαίτερα η αγορά εργασίας», υπογράμμισε.