Σύνταξη: tourismtoday.gr

Για τις επιδόσεις της Ελλάδας σε επίπεδο εξαγωγών και για τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρηματίες για την ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα των εταιρειών τους μιλά, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9 o γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής.

«Σε πολύ δύσκολες συνθήκες οι Ελληνες εξαγωγείς έδειξαν ανθεκτικότητα. Οφείλω να πω ότι σίγουρα η ενέργεια μας απασχολεί και η ακρίβεια που υπάρχει στην ενέργεια, καθώς και οι πρώτες ύλες. Εχουν πληγεί οι αλυσίδες αξίας λόγω των lockdowns που γίνονται σε διαφορετικά χρονικά σημεία σε κάθε χώρα του πλανήτη και πλέον σε μία παγκόσμια οικονομία τα προϊόντα διακινούνται και περνούν από πολλές χώρες μέχρι να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ελέγξεις την όλη διαδικασία και όλες οι καθυστερήσεις δημιουργούν αυξήσεις. Όταν σταματούν να μετακινούνται πλοία από τη μία χώρα στην άλλη και δημιουργείται backlog με φορτία, καταλαβαίνετε ότι μετά όποιος προηγείται, πληρώνει και πολλά. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το ξέρουμε, όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι Ελληνες εξαγωγείς θα πληγούν σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν, διότι μιλάμε για μία παγκόσμια ακρίβεια. Εχει μεγάλη σημασία ότι δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, είναι συνολικό το πρόβλημα, άρα ρυθμίζεται η παγκόσμια αγορά με διαφορετικό τρόπο. Γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο οι Ελληνες εξαγωγείς θα μπορέσουν να αντέξουν», επισημαίνει ο Γιάννης Σμυρλής.

«Τόσο στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας συνολικά ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και ως πρόεδρος της Enterprise Greece πρέπει να σας πω ότι αυτό που είχαμε ως πρώτη προτεραιότητα ήταν το πώς θα βοηθήσουμε τους Ελληνες εξαγωγείς να εξελιχθούν καλύτερα, να μετασχηματιστούν καλύτερα, να γίνουν branded, να μάθουν τα ηλεκτρονικά εργαλεία καλύτερα. Γι’ αυτό και κάναμε συγκεκριμένα προγράμματα εκμάθησης και εκπαίδευσης δωρεάν σε Ελληνες εξαγωγείς με μεγάλες πλατφόρμες για να μπορέσουν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο των αγορών. Εχουμε βάλει και εργαλεία εκπαίδευσης και εξέλιξης και μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εχουμε μόνο για τους εξαγωγείς 5,5 εκατ. ευρώ μόνο για εκπαίδευση σε ηλεκτρονικά μέσα για να μπορέσουν να δημιουργήσουν την εικόνα τους με τέτοιο τρόπο για να μπορούν να πωλούν στο εξωτερικό», τονίζει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

«Προχωράμε σε ένα πρόγραμμα τη Δομής Εξωστρέφειας, αφού ολοκληρώσαμε το προς τα έξω, το πώς θα φτάνεις σε κάθε χώρα-στόχο και θα έχεις καλή εικόνα της αγοράς, πάμε προς τα μέσα. Και πάμε να δημιουργήσουμε γραφεία εξωστρέφειας σε κάθε περιφέρεια, αλλά όχι μόνο σε συνεργασία με τις περιφέρειες, αλλά σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους και κυρίως τα Επιμελητήρια. Εμείς θέλουμε οι εξαγωγείς και οι μελλοντικοί εξαγωγείς, δηλαδή οι καλές εταιρείες που μπορούν να εξάγουν, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εμάς και στα εργαλεία. Ετσι θα φτάσουμε εμείς σε αυτούς», λέει, μεταξύ άλλων, ο Γ. Σμυρλής.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

https://soundcloud.com/user-665020045/giannis-smyrlis-ston-chari