Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις εξαγωγές με ορίζοντα το 2022, καθώς και στα σχέδια της Enterprise Greece εστιάζει μιλώντας στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9 ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής.

«Παρότι περάσαμε μία δύσκολη χρονιά παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, η οποία δεν επέτρεψε στις οικονομίες να λειτουργήσουν υπό φυσιολογικές συνθήκες, μπορούμε να πούμε ότι τα νούμερα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι τόσο με τις προσπάθειες της κυβέρνησης όσο και με τις προσπάθειες της ελληνικής επιχειρηματικότητας μπορέσαμε και κρατήσαμε τις εξαγωγές όρθιες, κλείσαμε πάλι με αυξητικό ρυθμό, σε κάποιους κλάδους καταγράψαμε πάνω από 30%.

Κι αυτό έγινε γιατί καταφέραμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν υπήρχαν τα lockdowns και ήταν δύσκολο να κινηθεί η αγορά, να κρατάμε ζωντανές τις επαφές, καταφέραμε να δημιουργούμε νέες επαφές ούτως ώστε με το που ανοίγει η αγορά να μπορούν αυτές να γίνονται συμβόλαια, να γίνονται οι απαραίτητες εξαγωγές με νέες χώρες, με νέους κλάδους και ενισχύοντας του υφιστάμενους, με αποτέλεσμα να γίνονται κάποια ανοίγματα, μεγάλα ανοίγματα κάθε φορά που η αγορά ήταν ενεργή», επισημαίνει ο Γ. Σμυρλής. «Θέλουμε ο δείκτης να συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία. Αυτό είναι το στοίχημα της κυβέρνησης για το 2022 για τις εξαγωγές», συμπληρώνει.

«Το καινούργιο και σημαντικό εργαλείο που έρχεται και ενισχύει τα γραφεία τα εμπορικά μας ανά τον κόσμο είναι το στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας, το οποίο θα βγει σε λίγες εβδομάδες για το 2022. Στο απολογιστικό κομμάτι οφείλω να πω ότι ολοκληρώθηκαν σχεδόν όλες, οι 458 δράσεις που είχαμε ανακοινώσει με τον πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο για το 2021 παρά την πανδημία», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

https://soundcloud.com/user-665020045/giannis-smyrlis-ston-chari-1