Σύνταξη: tourismtoday.gr

Για την προοπτική υποχρεωτικότητας της ασφάλισης της κατοικίας κατά φυσικών καταστροφών μίλησε, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9 ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ μικρό ποσοστό του ΑΕΠ στον ασφαλιστικό κλάδο, είναι το 2%. Η Κύπρος έχει 4%. Αυτό που δεν λέει κανείς είναι ότι στην Κύπρο υπάρχουν 20 υποχρεωτικές ασφαλίσεις και στην Ελλάδα είναι 2,5. Λέω 2,5 γιατί στους γιατρούς τυπικά δεν είναι υποχρεωτική, ουσιαστικά, όμως, ένας γιατρός που πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο, τον υποχρεώνει το ιδιωτικό νοσοκομείο να έχει αστική ευθύνη», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα ασφάλισης κατοικιών κατά των φυσικών καταστροφών ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ τονίζει: «Αν αυτό γίνει συνολικά, τότε το ασφάλιστρο θα είναι πολύ χαμηλό. Θα είναι το ¼ του σημερινού ασφαλίστρου. Αν γίνει με προαιρετικότητα, θα συμβαίνει αυτό που συμβαίνει σήμερα. Στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβός ο σεισμός κατ’ αρχήν και όχι η ασφάλιση κατοικίας, η οποία δεν κάνει πάνω από 40-50 ευρώ τον χρόνο. Ο σεισμός είναι ακριβός. Αυτή η κουβέντα έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Οντως, η σημερινή κυβέρνηση είχε πει, και πριν τις εκλογές, ότι σε αυτή την ασφάλιση θα προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα, δεν το έχει κάνει».

Σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις όσων κάνουν ασφαλίσεις, ο Γ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει: «Όταν μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία “παίρνει” τέτοιους κινδύνους, ανακουφίζει το κράτος, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις αντί να έρχεται το κράτος να αποζημιώσει την κατοικία ή οτιδήποτε άλλο, παρεμβαίνει η ασφαλιστική εταιρεία και πληρώνει και ουσιαστικά ανακουφίζει την πολιτεία. Αρα, λοιπόν, αν δεν υπάρχουν οι ελαφρύνσεις όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη -και είναι μια υπόθεση που αργά ή γρήγορα θα έρθει στην Ελλάδα- τότε ουσιαστικά ο πολίτης δεν προσφέρει στην ιδιωτική ασφάλιση είτε γιατί δεν την καταλαβαίνει, είτε γιατί θα περίμενε και κάποιες ελαφρύνσεις ειδικά στο κομμάτι της υγείας».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ στον Χάρη Ντιγριντάκη 27-01-22 by 989AlphaRadio (soundcloud.com)