Σύνταξη tourismtoday.gr

Οι κρουαζιέρες είναι δημοφιλείς γιατί προσφέρουν στους ταξιδιώτες τους ένα γαλήνιο και γραφικό περιβάλλον με αμμώδεις παραλίες και ήρεμες θάλασσες.

Ωστόσο, το αυξανόμενο πρόβλημα του overtourism απειλεί αυτήν την εμπειρία. Οι εταιρείες με luxury κρουαζιέρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν σε ιδιωτικές παραλίες και νησιά για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

Αν και η Norwegian Cruise Line ήταν από τις πρώτες που αγόρασαν γη στις Μπαχάμες για ανάπτυξη στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αυτή η τάση κερδίζει επίσης δημοτικότητα μεταξύ άλλων εταιρειών κρουαζιέρας.

Πολλές εταιρείες κρουαζιέρας μισθώνουν ή αναζητούν γη στις Μπαχάμες και την Καραϊβική και ο ρυθμός ανάπτυξης μόνο επιταχύνεται.
Οι αναλυτές λένε ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας διοχετεύουν εκατομμύρια δολάρια στην απόκτηση και την κατασκευή ακινήτων.

Η ανάπτυξη του Royal Caribbean CocoCay κόστισε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια. Άλλες εταιρείες επιδιώκουν επίσης ενεργά παρόμοια έργα.
Για παράδειγμα, η Carnival Cruise Line θα ανοίξει το ιδιωτικό της Celebration Key μέχρι τα μέσα του 2025, ενώ η Disney Cruise Line θα στείλει επισκέπτες στο Lookout Cay στο Lighthouse Point ήδη από τον Ιούνιο του 2024.

Τα ιδιωτικά νησιά επιτρέπουν στις γραμμές κρουαζιέρας να ικανοποιούν τις ανάγκες απορρήτου και ηρεμίας των πελατών τους, ενώ κερδίζουν επιπλέον έσοδα που δεν θα δημιουργούσαν στα δημόσια λιμάνια.

Με την ιδιοκτησία του νησιού, η γραμμή κρουαζιέρας κερδίζει από τα τρόφιμα, τα ποτά και τις δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι επιβάτες της.

Επιπλέον, τα ιδιωτικά νησιά προσφέρουν μια απαράμιλλη αίσθηση πολυτέλειας και πλούτου. Η αποκλειστικότητα είναι μια κρίσιμη πτυχή της πολυτέλειας. Τίποτα δεν λέει αποκλειστικότητα περισσότερο από το να περάσετε μια μέρα σε ένα απομακρυσμένο αλλά ιδιωτικό νησί.