Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζήτησε από όλα τα μέλη της -52 τοπικές ενώσεις ξενοδόχων- να προσφέρουν τα δωμάτια σε χαμηλές τιμές στους Έλληνες για το διάστημα 20 Ιουνίου-15 Ιουλίου και 27 Αυγούστου-30 Σεπτεμβρίου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε οι τιμές να διαμορφωθούν στα επίπεδα των επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Δηλαδή η τιμή ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου να «πέσει» ακόμα και στο 1/3 της «τιμής πόρτας». Η πρόταση έγινε, με δεδομένο ότι φέτος δεν υπάρχουν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, και η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θα μπορέσει να κάνει ούτε μία βδομάδα διακοπές, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

 Η πρόταση έγινε και, όπως λένε οι γνωρίζοντες, η ΠΟΞ «βομβαρδίστηκε» με mail στα οποία οι ξενοδόχοι διατύπωναν τις ενστάσεις τους. Και οι βασικές διαφωνίες τους ήταν δύο:

 • Αν δώσουμε τέτοιες τιμές θα μας εγκαταλείψουν οι πράκτορες για αθέμιτο ανταγωνισμό, και

 • Αν δώσουμε τόσο χαμηλές τιμές οι Έλληνες θα μας πουν ότι τόσα χρόνια τους «γδέρναμε».

 Μάταια η ΠΟΞ προσπαθεί να πείσει τα μέλη της ότι φέτος πρόκειται για ειδική περίσταση. Ότι τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού δεν θα γεμίσουν την χαμηλή περίοδο τα δωμάτια και ότι, έχουν καθήκον απέναντι στους Έλληνες να τους προσφέρουν το προϊόν σε τιμή ακόμα και κάτω από το κόστος.

 Και είναι χαρακτηριστικό ότι καμία απάντηση δεν έχουν δώσει ακόμα οι Ενώσεις, δηλαδή αν δέχονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για φθηνές διακοπές για Έλληνες.

 Από την πλευρά της η ΠΟΞ επιδιώκει στη συμμετοχή τουλάχιστον 10-15 περιοχών πανελλαδικά στο πρόγραμμα, ώστε αυτό να προχωρήσει, αφού υπογραφούν ειδικές συμβάσεις για τις τιμές που θα προσφέρονται τα δωμάτια (ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου).

Η Ζάκυνθος θα κάνει τη διαφορά;

 Καθολική φαίνεται να είναι η συμμετοχή όλων των ξενοδόχων της Ζακύνθου στο πρόγραμμα. Το οποίο μάλιστα δεν θα μείνει μόνο στις τιμές των ξενοδοχείων και καταλυμάτων αλλά θα επεκταθεί και στα εστιατόρια, τα μπαρ, τις ταβέρνες. Ενώ θα συνοδεύεται και με έκπτωση 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

 Όπως λέει στο Capital.gr η κ. Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακύνθου (και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου), «φέτος οι τιμές μας θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Ακόμα και στο 1/3. Σίγουρα αυτές οι τιμές δίνονται για να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα σε διακοπές».

 Ακόμα υπογραμμίζει ότι οι τιμές που θα προσφερθούν τα δωμάτια στη Ζάκυνθο, είναι κάτω από το κόστος, όμως όπως λέει χαρακτηριστικά, «στη συγκεκριμένη συγκυρία ακόμα και το να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη ζημιά είναι όφελος»…

Έφη Καραγεώργου

Πηγή: capital.gr