Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ισπανία είναι ένας από τους επιθυμητούς προορισμούς για τους λάτρεις του αγροτουρισμού. 

Μικρές ισπανικές πόλεις και χωριά διάσπαρτα στην χώρα, ταξιδεύουν τους τουρίστες στο παρελθόν μέσα από τους δρόμους τους, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους.
Οι ταξιδιώτες μπορούν να συνδεθούμε με το φυσικό περιβάλλον και να ζήσουν ένα εντελώς διαφορετικό τουρισμό που δεν θα συναντήσουν στις μεγάλες πόλεις.

Μερικές από αυτές τις τοποθεσίες αγωνίζονται να γίνουν γνωστές και να προσελκύσουν ταξιδιώτες.

Αλλά στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς, υπάρχει μια εντελώς αντίθετη πραγματικότητα.
Από τα ρομαντικά κανάλια της Βενετίας μέχρι την μεσαιωνική πόλη του Ντουμπρόβνικ, μέχρι το απόκοσμο τοπίο του νησιού Skye της Σκωτίας, ο τουρισμός μεταμορφώνεται σε εφιάλτη για πολλούς ντόπιους, παρά τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα που αναμφίβολα δημιουργεί.

Γι’ αυτό κάποιο προορισμοί προτιμούν να συνεχίσουν ως κρυμμένα πετράδια. Ο στόχος δεν είναι να παραμείνουν εντελώς απομονωμένα από τον κόσμο, αλλά να ξεφύγουν από το φαινόμενο overtourism (υπερτουρισμό) και να επιλέξουν τον αειφόρο τουρισμό.

Αυτή είναι η περίπτωση δύο καταλανικών χωριών. Τα Rupit i Pruit και Siurana, τα οποία αρνήθηκαν πρόσφατα να μπουν στην λίστα με τα «Ομορφότερα Χωριά της Ισπανίας» (The Most Beautiful Villages of Spain), του δικτύου που επιδιώκει να διαδώσει την ομορφιά των χωριών της χώρας.

Οι δήμαρχοι και των δύο προορισμών αρνήθηκαν τον τίτλο του «ομορφότερου χωριού» με το σκεπτικό ότι ο αυξανόμενος τουρισμός θα θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της περιοχής.

Η άρνηση προκάλεσε την έκπληξη του προέδρου του δικτύου Francisco Maestre, που δήλωσε πώς ποτέ δεν βρέθηκαν αντιμέτωποι με καμία απόρριψη.

Rupit i Pruit (Βαρκελώνη)

Στα βορειοανατολικά της Καταλονίας, στην οροσειρά Sierra de la Cabrera κοντά στη Βαρκελώνη, βρίσκεται το Rupit i Pruit

Αποτελείται από δύο πρώην χωριστούς οικισμούς, τον Rupit και τον Pruit, οι οποίοι ήταν ανεξάρτητοι μέχρι το 1977.

Αυτό δεν ξεχωρίζει μόνο για την ομορφιά των κτιρίων του και το φυσικό περιβάλλον που το περιβάλλει, αλλά και για τον τεράστιο βραχώδη τοίχο που δεσπόζει στο χωριό Rupit και όπου κάποτε βρισκόταν το κάστρο του 10ου αιώνα.

Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι η παλιά πόλη της, η οποία συνδέεται με μια κρεμαστή γέφυρα. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Καταλονίας στο Sallent βρίσκεται κοντά

Αυτή η πόλη δεν θέλει να είναι μέρος των πιο όμορφων χωριών της Ισπανίας και όπως εξηγεί ο δήμαρχος του Albert Marce, «το να είμαστε μέρος αυτού του δικτύου θα σήμαινε μια πολύ σημαντική αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών».

Αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε τυχαία, η πόλη είχε ήδη να αντιμετωπίσει τον ανεξέλεγκτο τουρισμό.

Σύμφωνα με τον Albert Marce «ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αυξήθηκε πολύ η κίνηση. Τα Σαββατοκύριακα βρισκόμαστε με προβλήματα στάθμευσης, υπερφορτωμένους δρόμους.

Επιπλέον δεν μπορούμε δεν έχουμε την κατάλληλη υποδομή για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλο τον τουρισμό που φτάνει».

Οι αρχές στο Rupit i Pruit χρειάστηκε να λάβει ορισμένα μέτρα όπως τον έλεγχο του χώρου στάθμευσης και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας πρόσβασης στο ιστορικό κέντρο.

Όλα αυτά τα μέτρα είχαν μεγάλη υποστήριξη στην πόλη, ακόμη και από τους ξενοδόχους. Το περασμένο Πάσχα έγινε πιλοτικός έλεγχος για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας μαζί με τους γειτονικούς δήμους και η αξιολόγηση από τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική.

Siurana (Tarragona)

Στην άκρη ενός γκρεμού, σαν να ήταν έτοιμο να πέσει στην άβυσσο, στέκει το ειδυλλιακό χωριό Σιουράνα.

Η οροσειρά Gritella φιλοξενεί αυτό το γοητευτικό χωριό που ανήκει στον δήμο Cornudella de Monsant i Albarca και έχει μια πολύτιμη κληρονομιά που χαρακτηρίζεται από τα ερείπια του αραβικού κάστρου και της εκκλησίας Santa Maria.

Το τοπίο που περιβάλλει το χωριό, εκπληκτικό, με λίμνη και καταπράσινα δάση. Είναι ιδανικός προορισμούς αναρρίχησης. Με όλα αυτά τα στοιχεία, είναι φυσιολογικό το χωριό να έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Salvador Salvado η συμμετοχή στην λίστα «θα μας έφερνε περισσότερα αυτοκίνητα, περισσότερα λεωφορεία και μεγάλο αριθμό τουριστών».

Το μικρό χωριό έχει ήδη λάβει αποφάσεις για τον περιορισμό του αριθμού των τουριστών.
Περιόρισε έτσι τον αριθμό των οχημάτων που μπορούσαν να σταθμεύσουν στο μικρό ιστορικό κέντρο σε 400.

«Αυτό που θέλουμε είναι να μην γεμίσει το χωριό και ο κόσμος που έρχεται στη Siurana να φύγει ευχαριστημένος», είπε ο δήμαρχος.

Και οι δύο ισπανικοί προορισμοί Siurana και Rupit i Pruit, δεν αναζητούν περισσότερη προβολή, αλλά στήριξη για τον αειφόρο τουρισμό, με προτεραιότητα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους τουρίστες παρά στην υποδοχή αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών.