Σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε από την Wall Street ως ένδειξη πως ο ιδρυτής του ομίλου Τσάκου, καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος βλέπει την αγορά να έχει αγγίξει τα χαμηλά της ο πατριάρχης προχώρησε σε σημαντική αύξηση της θέσης του στην εισηγμένη Tsakos Energy Navigation συμφερόντων του γιου του Νικόλα Τσάκου.

 Αν και αναλυτές της Wall που παρακολουθούν τις ναυτιλιακές όπως ο Mike Pak της Clarksons Capital αναμένουν ζημίες της τάξης των 0,39 δολ ανά μετοχή το 4ο τρίμηνο ( δηλαδή 1,25 δολ για ολόκληρη την χρήση) ο καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος μέσω αγορών του ιδίου και εταιρειών συμφερόντων του, αύξησε τη θέση του σε 5,7 εκατομμύρια μετοχές, τις 746,5 χιλιάδες εκ των οποίων απέκτησε τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με γνωστοποίηση συναλλαγών προς της αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

 Η θέση αυτή με βάση τις τιμές των μετοχών κατά την ανακοίνωσή τςη αποτιμάται στα 4,99 εκατ. δολ. σύμφωνα με την ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds. Η συμπεριφορά αυτή της μετοχής που προφανώς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από βασικούς μετόχους της έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ναυλαγορές για τα δεξαμενόπλοια έχουν περιέλθει σε ιστορικά χαμηλά. Για το λόγο αυτό πολλοί είναι εκείνοι που εξέλαβαν την αύξηση θέσεων ως ένδειξη πως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες πλοιοκτήτες εκτιμά πως η ανάκαμψη μπορεί να έιναι κοντά.

 Η ΤΕΝ ελέγχει σύμφωνα με το site της σήμερα στόλο 47 δεξαμενόπλοιων διαφόρων τύπων πολλά εκ των οποίων είναι μισθωμένα με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα. Η είδηση των αγορών του πατριάρχη του ομίλου, όπως και η διανομή μερίσματος στήριξε την μετοχή η οποία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως η TEN προέβη τον Φεβρουάριο και στην διανομή μερίσματος 15 σεντς ανά μετοχή. Με βάση στοιχεία του Bloomberg, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα επίπεδα των 300 εκατ. δολ. όταν η αξία της επιχείρησης αποτιμάται στα 1,614 δισ. δολ. Την ίδια ώρα με βάση τα στοιχεία 9μηνου τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της ΤΕΝ ανέρχονταν στα 2,643 δις. και οι συνολικές υποχρεώσεις ήταν 1,67 δις.

 Επενδυτικοί οίκοι που παρακολουθούν την εταιρεία, εκτιμούν πως οι ζημίες του 4ου τριμήνου που αναμένουν να ανακοινωθούν στα μέσα Μαρτίου θα σχετίζονται κυρίως με τα πολύ χαμηλά ναύλα των πολύ μεγάλων τανκερ (VLCC) και την διαγραφή η ενδεχομένως υποαξιών που σχετίζονται με τα παλαιότερα εξ’ αυτών που διαχειρίζεται η εισηγμένη. Σε κάθε περίπτωση στους επενδυτές αρέσει οι βασικοί μέτοχοι να αγοράζουν στα χαμηλά αφού δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές των εταιρειών τους. Υπό αυτή την οπτική δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι τίτλοι της ΤΕΝ μεσούσης της κρίσης έχουν ενισχυθεί από την αρχή του έτους περισσότερο από 30%.

Η. Μπέλλος

Πηγή: capital.gr