Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα ευρωπαϊκά Golden Passport στους πλούσιους Αμερικανούς. Η εξάπλωση του κορωνοϊού, οι κλιματικές αλλαγές και οι αβεβαιότητες εν μέσω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης έχουν οδηγήσει τους πλούσιους Αμερικανούς να εξετάσουν ένα σχέδιο Β.

Ένας μεγάλος αριθμός πλούσιων Αμερικανών θεωρεί την ευρωπαϊκή ιθαγένεια μέσω Επενδυτικών Προγραμμάτων (CBI) ως σανίδα σωτηρίας από τις αβεβαιότητες που προκαλούν οι παραπάνω παράγοντες.

Το CBI -γνωστό ως Golden Passport- επιτρέπει στους πολίτες από άλλες χώρες να αποκτήσουν δικαιώματα ιθαγένειας σε χώρες που εκτελούν τέτοια προγράμματα, εάν κάνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό επένδυσης.

Με βάση την προηγούμενη έκθεση της Henley and Partners, το ενδιαφέρον των πλούσιων Αμερικανών για τα ευρωπαϊκά Golden Passport, έχει αυξηθεί κατά 337% από το 2019.

Τα προγράμματα CIP σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Αυστρία προσελκύουν περισσότερο τους πολίτες από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η Daily Mail.

Οι εταιρείες ιθαγένειας, η Latitude Residency, η Citizenship και η Dasein Advisors, επσήμαναν ότι έχουν επίσης δει περισσότερα ερωτήματα από πλούσιους Αμερικανούς πελάτες τα τελευταία χρόνια από ό,τι τα προηγούμενα 20 συνολικά.

«Όλοι έχουμε ζήσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια, τα οποία μας υπενθύμισαν πόσο ευάλωτοι και αδύναμοι είμαστε.
Οι άνθρωποι δεν θέλουν να βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με απρόοπτα», είπε ο Reaz Jafri στο Business Insider.

Ο Dominic Volek επικεφαλής ιδιωτών πελατών της Henley and Partners, τόνισε ότι υπάρχουν τέσσερις λόγοι που οδηγούν τον κλάδο της ιθαγένειας των επενδυτών.
Αυτά είναι COVID-19, κρυπτονομίσματα, κλιματική αλλαγή και συγκρούσεις.

Όπως υπογράμμισε «στα πολύ αυστηρά lockdown, αν είχες μόνο αμερικανικό διαβατήριο, δεν μπορούσες να μπεις στην Ευρώπη.

Αυτό έκανε πολλά άτομα ιδιαίτερα υψηλού εισοδήματος να συνειδητοποιήσουν ότι είναι δυνητικά λίγο πιο εύθραυστοι από ό,τι νόμιζαν».

Παρόλο που το πρόγραμμα CBI προσελκύει μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων και επίσης αποφέρει πολλά οφέλη στις οικονομίες των χωρών που το διαχειρίζονται, οι αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν καλέσει τις κυβερνήσεις να το τερματίσουν.
Κι αυτό γιατί έχει συχνά επικριθεί ότι είναι μια ανοιχτή πόρτα σε πολλές παράνομες υποθέσεις, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και άλλα ποινικά αδικήματα.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια σύσταση που τονίζει τον αριθμό των αλλαγών που πρέπει να προχωρήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ προσφέρουν το πρόγραμμα διαμονής ανά επένδυση.