Σύνταξη tourismtoday.gr
Οι αιτούντες βίζα Σένγκεν επιλέγουν για ταξίδια την λύση «visa shopping», λόγω ελάχιστου χρόνου αναμονής για ραντεβού και ευκολίας.
Η «visa shopping» αφορά την πρακτική αίτησης βίζας σε χώρα στην οποία η έκδοση της είναι ταχύτερη ή ευκολότερη σε σύγκριση με άλλες.
Οι παρατεταμένοι χρόνοι για ραντεβού στη θεώρηση Σένγκεν αναγκάζουν τους τουρίστες να αλλάζουν συχνά τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, σύμφωνα με στοιχεία από το SchengenVisa.
Για το λόγο αυτό αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε άλλες πρεσβείες που είναι ταχύτερη και ευκολότερη η απόκτηση θεώρησης Σένγκεν.
Οι αιτούντες «visa shopping» συνήθως αποκρύπτουν ή δίνουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον κύριο προορισμό τους ή τον σκοπό του ταξιδιού τους.
Κάτι τέτοιο θεωρείται παράνομο από τις χώρες Σένγκεν, με τους ταξιδιώτες να κινδυνεύουν να μην τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο Σένγκεν.
Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι πιο βολική η υποβολή αίτησης στις πρεσβείες ορισμένων χωρών Σένγκεν η «visa shopping» εξακολουθεί να παραμένει δημοφιλής για τους μεταξύ των ταξιδιώτες.
Ο πρωταρχικός κανόνας για αυτή τη θεώρηση είναι ότι ότι οι τουρίστες πρέπει πρώτα να ταξιδέψουν στη χώρα από την οποία πήραν την βίζα και στη συνέχεια στις άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν.
Οι κίνδυνοι σε «visa shopping»
Παρά την ευκολία τους οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν επίγνωση των μειονεκτημάτων και των κινδύνων.
Η αίτηση για βίζα σε μια χώρα και η είσοδος σε μια άλλη μπορεί να εγείρει υποψίες, παρά το γεγονός ότι η πρόθεση είναι ο τουρισμός.
Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι τους κινδύνους. Η πρεσβεία της Εσθονίας ανακοίνωσε ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στους αιτούντες «visa shopping».
Ξεκινώντας από την άρνηση χορήγησης της θεώρησης μέχρι την απόσυρση από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Σχολιάζοντας το φαινόμενο «visa shopping», ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελβετίας σε Ινδία και Μπουτάν δήλωσε ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες μπορεί να μην του επιτραπεί η είσοδος κατά την άφιξη του στην Ελβετία, προειδοποιώντας ενάντια σε μια τέτοια πρακτική.
Ενώ και οι 27 χώρες Σένγκεν εκδίδουν θεωρήσεις, τα στοιχεία της SVI Statistics δείχνουν ότι η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων πέρυσι.
- Η Γαλλία έλαβε συνολικά 1.918.515.
- Η Ισπανία είχε 1.197.457 αιτήσεις.
- Η Γερμανία έλαβε 1.043.297 αιτήσεις.
Αν και αυτές οι τρεις χώρες έλαβαν μεγάλο αριθμό αιτήσεων, δεν κατατάχθηκαν σε εκείνες με τα χαμηλότερα ποσοστά απόρριψης.
Σύμφωνα με την SVI Statistics η Ισλανδία, η Λιθουανία και η Λετονία ήταν οι τρεις πρώτες χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά απόρριψης βίζας το 2022. Πέρυσι, η Ισλανδία είχε ποσοστό απόρριψης 1,9%, η Λιθουανία είχε 7,8% και η Λετονία 9,5%.
Η λίστα με τις δέκα πιο εύκολες χώρες απόκτησης βίζας Σένγκεν αποτελείται από τη Σλοβακία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Ελβετία, την Ελλάδα και την Ιταλία.
Αντίθετα, η Μάλτα, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Γαλλία είχαν τα υψηλότερα ποσοστά απόρριψης το 2022, που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να πάρεις βίζα από μία από αυτές τις χώρες.