Το ταξίδι με ένα παιδί σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να φαντάζει τρομακτική ή κουραστική προοπτική. Οι ειδικοί όμως ισχυρίζονται, ότι η εμπειρία του ταξιδιού μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη του παιδιού, σε πολλούς τομείς.

Συνειδητοποίηση ως προς τις πολιτισμικές διαφορές

«Θα ξεκινήσουν να μαθαίνουν, από νεαρή ηλικία, τα εργαλεία για την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν διαφορές», δήλωσε στο Travel + Leisure ο Dr Robin Hancock, Ειδικός στην Παγκόσμια Εκπαίδευση στο Bank Street College.
Το ταξίδι έχει τη δυνατότητα να διδάξει στα παιδιά τις ομοιότητες με τους άλλους. Έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια γενιά, που θα μπορεί να ζει και να συνυπάρχει ο ένας με τον άλλον».
Το παιδί μπορεί αργότερα να μην θυμάται τις περιπέτειες του ταξιδιού, αλλά το ταξίδι θα επηρεάσει την εξέλιξή του, σύμφωνα με τον Hancock. Ένα περιβάλλον με διαφορετικούς ανθρώπους από αυτά, εξομαλύνει την εμπειρία του διαφορετικού.
«Ταξιδεύοντας και εκπαιδεύοντας τα παιδιά για τους ρόλους τους ως πολίτες του κόσμου, όταν είναι μικρά, εξασφαλίζουμε, ότι θα διατηρήσουν αυτό το ρόλο και στα ενήλικα χρόνια τους», είπε ο Dr Robin Hancock.

Γλωσσική ανάπτυξη

Για τα μικρά παιδιά – ακόμη και μόλις έξι μηνών – το ταξίδι μπορεί να βοηθήσει στη γλωσσική τους ανάπτυξη, δήλωσε η Erika Levy, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στις Επιστήμες Επικοινωνίας και Διαταραχών του Teachers College στο Πανεπιστήμιο Columbia.
«Αν τα περιβάλλουμε με ήχους ομιλίας από όλο τον κόσμο, τότε διατηρούνται στη μνήμη αυτές οι κατηγορίες ήχων, οι οποίες βοηθούν αργότερα στην ομιλία και στη γλώσσα», επισημαίνει η Erika Levy.

Προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις

Επιπλέον, όταν τα παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι από ένα ταξίδι, οι εμπειρίες τους μπορούν πραγματικά να τους βοηθήσουν στο σχολείο, σύμφωνα με τον Dr Robin Hancock.
«Τα καθιστά πιο ανοιχτά να δοκιμάσουν νέα πράγματα και είναι λιγότερο καχύποπτα σε ανθρώπους και σενάρια, με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα, είπε.
Αναπόφευκτα αυτό θα κάνει τα παιδιά πιο ανοιχτά και θα αφαιρέσει τυχόν προκαταλήψεις».

Πώς να μεγιστοποιήσετε την εμπειρία του παιδιού σας ενώ ταξιδεύετε

1. Κάντε μια βόλτα σε μια τοπική γειτονιά

Ενώ είναι υπέροχο να δούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα σε έναν προορισμό, το περπάτημα γύρω από μια τοπική γειτονιά μπορεί να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές για τα παιδιά, είπε ο Hancock. «Αν πάτε βόλτα με το παιδί σας συ μία ήσυχη γειτονιά, αναπόφευκτα, εκεί θα δείτε τους ανθρώπους στις καθημερινές ασχολίες τους. Και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό, γιατί θα πάρετε μια καλύτερη εικόνα από την καθημερινή ζωή του τόπου, όπως και το παιδί σας, επίσης».

2.Δημιουργήστε τη δική σας οικογενειακή παράδοση ενώ βρίσκεστε σε διακοπές

Μια συγκεκριμένη οικογενειακή παράδοση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να συνδεθούν με ένα ταξίδι. Για παράδειγμα, μια συλλογή από ενθύμια από διάφορες χώρες, που επισκεφτήκατε.

3.Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν με άλλα παιδιά

Η δημιουργία ομάδας των παιδιών σας με άλλα παιδιά κοντά στην ηλικία τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξή τους, ακόμη και αν δεν μιλούν την ίδια γλώσσα.

4.Μετατρέψτε το ταξίδι σας σε παιχνίδι

Ζητήστε από τα παιδιά να επισημάνουν τα πράγματα, που είναι καινούργια για αυτά.

5. Προετοιμάστε τα παιδιά σας εκ των προτέρων

Η προετοιμασία των παιδιών για αυτό που πρόκειται να βιώσουν είναι σημαντική. Για παράδειγμα, ενημερώστε τα εκ των προτέρων σχετικά με το jet lag, ή αν είναι νευρικά, όταν ταξιδεύουν, να έχετε μαζί σας ένα ειδικό παιχνίδι στο αεροπλάνο. Τελικά, δεν πρέπει να ανησυχείτε και τόσο πολύ, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες τα παιδιά τείνουν να είναι “πιο προσαρμόσιμα από τους ενήλικες σε νέες καταστάσεις”.