Σύνταξη tourismtoday.gr

Σάλο έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η απόφαση της Ουγγαρίας -η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του μπλοκ- να επεκτείνει το πρόγραμμα φιλοξενουμένων εργαζομένων για να συμπεριλάβει Ρώσους και Λευκορώσους.

Εξήντα επτά ευρωβουλευτές ζήτησαν με επιστολή τους στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες στην Ουγγαρία.

Οπως υποστηρίζουν η απόφαση της να διευκολύνει τους κανόνες βίζα για Ρώσους και Λευκορώσους αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την ΕΕ συνοριακούς ελέγχους με την Ουγγαρία και να την αποκλείσει από τον Χώρο Σένγκεν εάν αρνηθεί να αλλάξει την πολιτική της.

Με την επέκταση στις θεωρήσεις, υπήκοοι τόσο της Ρωσίας όσο και της Λευκορωσίας έχουν πλέον δικαίωμα να λάβουν διετούς βίζα εργασίας, η οποία μπορεί να παραταθεί για άλλα τρία χρόνια, σύμφωνα με διευκολυνόμενους κανόνες και τελικά να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή και να εγκατασταθούν με τις οικογένειες τους στη χώρα.

Η χαλάρωση των κανόνων βίζα για Ρώσους και Λευκορώσους έχει προκαλέσει ανησυχίες σε πολλούς ηγέτες και εκπροσώπους της ΕΕ.

Εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία για την πρόσφατη απόφαση της Ουγγαρίας να χαλαρώσει τους κανόνες βίζα για Ρώσους και Λευκορώσους, οι 67 ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δοκιμάζει την υπομονή της ΕΕ όλο και περισσότερο.

Παράλληλα, τόνισαν ότι η Κομισιόν θα πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των πολιτών του μπλοκ.

Οπως υπογράμμισαν η απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κενό και να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν και τον ρόλο του ως ασφαλούς χώρου για τους πολίτες του.

Πρότειναν περαιτέρω ότι η ΕΕ πρέπει να ενημερώσει την Ουγγαρία για τις συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσει επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να μην αναγνωρίσουν τις βίζες που εκδίδονται από την Ουγγαρία σε Ρώσους και Λευκορώσους.