Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σε μια εποχή όπου σε πτήσεις και ξενοδοχεία είναι κανόνας το υψηλό κόστος, οι κρουαζιέρες αναδεικνύονται η πιο ανταγωνιστική επιλογή για ταξιδιώτες που αναζητούν προσιτές τιμές χωρίς συμβιβασμούς σε luxury απολαύσεις.
Αυτή η αλλαγή αποκαλύφθηκε στη Διεθνή Σύνοδο Κρουαζιέρας (ICS) 2023, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη,

Η κρουαζιέρα είναι πλέον μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη ταξιδιωτική επιλογή, αφού έχει μέτριες αυξήσεις σε τιμές.
Στόχος του κλάδου για φέτος, είναι να ξεπεράσει τα νούμερα του 2019 σε επιβάτες ενώ προβλέπεται άνοδος τους 20% έως το 2024.

Στην ICS που συμμετείχαν ηγέτες της βιομηχανίας και περισσότερες από 25 παγκόσμιες γραμμές κρουαζιέρας, τονίστηκε η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα του κλάδου.

Ένα βασικό στοιχείο ήταν η δέσμευση για βιωσιμότητα -ακρογωνιαίος λίθος στη στρατηγική για τον επαναπροσδιορισμό στο θαλάσσιο τουρισμό- σε ένα ενιαίο μέτωπο στο ταξίδι του κλάδου προς ένα αειφόρο μέλλον.

Οι εξελίξεις που θα απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια

  • Η εφαρμογή του Συστήματος Εισόδου/Εξόδου (EES) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εντός ενός έτους, ήταν ένα καυτό θέμα. Το EES με βιομετρικές μετρήσεις και δακτυλικά αποτυπώματα για μη Ευρωπαίους πολίτες θα απαιτήσει νέες προσαρμογές στους ελέγχους σε τερματικούς σταθμούς κρουαζιέρας.
  • Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα παρέμεινε κομβικό σημείο, με πρωτοβουλίες όπως η ηλεκτροκίνηση σε αποβάθρες.
  • Σημαντικά είναι και τα ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης για τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος χωρίς διακρίσεις για την κοινότητα LGTBI+.
  • Ψυχική υγεία τόσο για το πλήρωμα όσο και για τους επιβάτες, παραμένει επίσης στην κορυφή.

Επίσης υπογραμμίστηκε ο κεντρικός ρόλος που έχουν οι τουριστικοί πράκτορες στις κρουαζιέρες πολυτελείας καθώς και η σημασία της ακριβούς οργάνωσης του ταξιδιού για απαιτητικούς πελάτες.