Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε χθες Τρίτη τις προσπάθειες να εμποδίσει την JetBlue Airways να εξαγοράσει την Spirit Airlines, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Ο περιφερειακός δικαστής William Young θα ηγηθεί μιας δίκης με ενόρκους που αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες, η οποία θα εξετάσει εάν η πρόταση εξαγοράς 3,8 δις δολαρίων μεταξύ JetBlue Airways και Spirit είναι νόμιμη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και η κυβέρνηση του ανησυχούν σχετικά με τη διατήρηση του ανταγωνισμού μεταξύ των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια θα παραμείνουν προσιτά για τους Αμερικανούς.

«Η συναλλαγή θα μεταβάλλει την Spirit Airlines από low cost με μια αεροπορική εταιρεία υψηλότερου κόστους.
Θα προσφέρει λιγότερες θέσεις, θα χρεώνει υψηλότερους ναύλους και είναι λιγότερο πιθανό να αναστατώσει τις υψηλότερες τιμές άλλων αεροπορικών εταιρειών», αναφέρει μεταξύ άλλων στο δικαστήριο το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε μια προσπάθεια να δείξει πώς η πιθανή συγχώνευση θα ήταν φιλική στους ταξιδιώτες, η JetBlue Airways συμφώνησε να πουλήσει τις πύλες και τα slots της Spirit Airlines
σε ορισμένα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης, του Νιούαρκ και του Φορτ Λόντερντεϊλ.

Σε απάντηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης και αρκετοί εισαγγελείς της πολιτείας κατέθεσαν μήνυση τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι η συνδυασμένη αεροπορική εταιρεία «θα βλάψει τους καταναλωτές αυξάνοντας τους ναύλους και μειώνοντας τις επιλογές σε δρομολόγια σε εθνικό επίπεδο».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εξαγορά θα κοστίσει στους ταξιδιώτες «2 δισεκατομμύρια δολάρια σε υψηλότερους ναύλους ετησίως».
Από την πλευρά της η JetBlue ισχυρίζεται ότι θα εξακολουθεί να κατέχει λιγότερο από το 10% του μεριδίου της εγχώριας αγοράς μετά τη συγχώνευση.

Ένας εκπρόσωπος της JetBlue ανέφερε πώς, «ο συνδυασμός μας με τη Spirit είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαταράξουμε τη βιομηχανία αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και τις επιλογές, δημιουργώντας έναν εθνικό ανταγωνιστή χαμηλών ναύλων για τις κυρίαρχες αεροπορικές εταιρείες Big Four».