Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Λισαβόνα έχει γίνει ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τους digital nomads  στην Πορτογαλία. Οι φορολογικές απαλλαγές που ισχύουν για τους αλλοδαπούς, αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα ώθησης για περισσότερους ανθρώπους να έρθουν στην ηλιόλουστη ευρωπαϊκή χώρα.

Ωστόσο, το μειονέκτημα αυτού του φαινομένου είναι ότι οι Πορτογάλοι νέοι φεύγουν όλο και περισσότερο από τη χώρα.
Στοιχεία από το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης αποκαλύπτουν ότι η Πορτογαλία έχει το όγδοο υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης ως ποσοστό του πληθυσμού στον κόσμο, καθώς το 25% του πληθυσμού ζει στο εξωτερικό.

Η υψηλή φορολογική επιβάρυνση, η οποία είναι πλεονέκτημα για τους αλλοδαπούς, επιβαρύνει τους εργαζόμενους και τους εργοδότες στην Πορτογαλία.
Το φορολογικό καθεστώς αυξάνεται σταδιακά, ξεκινώντας από το 14,5% σε 48%, υπογραμμίζοντας ότι οι μέσοι μισθοί είναι τα υψηλότερα χαμηλά στη Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Rui Pena Pires, πρόεδρο στο Παρατηρητήριο Μετανάστευσης ένας Πορτογάλος με προσόντα έχει δύο ή τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μεταναστεύσει σε σύγκριση με κάποιον που έχει πιο περιορισμένο σύνολο δεξιοτήτων.

Αυτό δείχνει ότι η Πορτογαλία αντιμετωπίζει διαρροή ταλέντων καθώς οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Φορολογικά πλεονεκτήματα που προσελκύουν αλλοδαπούς στη χώρα, διώχνουν τους νέους Πορτογάλους

Από την άλλη πλευρά, τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται στους ψηφιακούς νομάδες θεωρούνται από τα πιο ευνοϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η Λισαβόνα είναι η top ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για τους ψηφιακούς νομάδες.

Οι αριθμοί των μη συνήθων κατοίκων (RHN) κορυφώθηκαν το 2022, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πρέπει να αποφασίσει να τερματίσει το πρόγραμμα το 2024, ως μέρος των προτάσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024.

Το φορολογικό καθεστώς για τους μη συνήθεις κατοίκους είναι ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς στην Πορτογαλία που δημιουργήθηκε για να προσελκύσει περισσότερους ομογενείς και συνταξιούχους να ζήσουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οικονομολόγοι και επαγγελματίες στην Πορτογαλία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την προειδοποίηση της κυβέρνησης για το τέλος του τρέχοντος φορολογικού καθεστώτος για τους μη μόνιμους κατοίκους.

Το νέο μέτρο θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδια των αλλοδαπών να μετακινηθούν το 2023, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από το σύστημα NHR καθώς από το επόμενο έτος θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για αυτούς.