Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μια «πρόωρη επιστροφή» στους κανόνες χρήσης slots πριν από την πανδημία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτόν τον χειμώνα, δημιουργεί κινδύνους στους επιβάτες από «συνεχιζόμενες διακοπές» στις πτήσεις, προειδοποίησε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA). 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να επιστρέψει στον μακροχρόνιο κανόνα χρήσης 80:20 slots, ο οποίος απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να λειτουργούν τουλάχιστον το 80% της προγραμματισμένης ακολουθίας slots.

Περαιτέρω αναστάτωση των επιβατών

Σύμφωνα με την IATA καθώς «οι αεροπορικές εταιρείες επιθυμούν να επανεκκινήσουν τις υπηρεσίες τους, η αποτυχία πολλών βασικών αεροδρομίων να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες καθυστερήσεις στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, σημαίνει ότι μια πρόωρη επιστροφή στον κανόνα 80:20 θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αναστάτωση των επιβατών.

Τα στοιχεία μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι δεν ήταν ενθαρρυντικά. Τα αεροδρόμια είχαν τα χρονοδιαγράμματα της θερινής περιόδου 2022 και τις τελικές θέσεις υποδοχής τον Ιανουάριο, αλλά δεν αξιολόγησαν πώς θα τα διαχειριστούν εγκαίρως.

Τα αεροδρόμια που δηλώνουν ότι είναι διαθέσιμη η πλήρης χωρητικότητα και στη συνέχεια απαιτούν από τις αεροπορικές εταιρείες να κάνουν περικοπές αυτό το καλοκαίρι δείχνουν ότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο για την αναβίωση της «κανονικής» χρήσης των slots αυτή τη χειμερινή περίοδο, η οποία ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου».

Τα αεροδρόμια δεν θα είναι έτοιμα εγκαίρως για να εξυπηρετήσουν το όριο του 80%

Ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA, ανησυχεί πώς «τα αεροδρόμια δεν θα είναι έτοιμα εγκαίρως για να εξυπηρετήσουν το όριο του 80% μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προσαρμόσουν την πρόταση της Επιτροπής σε ρεαλιστικό επίπεδο και να επιτρέψουν την ευελιξία στους κανόνες χρήσης των slots.

Τα αεροδρόμια είναι ισότιμοι εταίροι στη διαδικασία υποδοχής, αφήστε τους να επιδείξουν την ικανότητα τους να δηλώνουν και να διαχειρίζονται τη χωρητικότητα τους με ακρίβεια και επάρκεια και στη συνέχεια να αποκαταστήσουν τη χρήση του slot το επόμενο καλοκαίρι».

Ωστόσο, το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) υποστήριξε τα σχέδια για την επαναφορά των τυπικών κανόνων χρήσης slots από το χειμώνα.