Ο Όμιλος Qatar Airways, ιδιοκτήτης και φορέας εκμετάλλευσης της Qatar Airways, έχει ξεκινήσει τέσσερις διεθνείς επενδυτικές διαιτησίες εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

Από το 2017, οι τέσσερις χώρες επέβαλαν “παράνομο αποκλεισμό αέρα, θάλασσας και ξηράς” εναντίον του Κατάρ.

Ο Όμιλος επιδιώκει την αποκατάσταση των ενεργειών των κρατών που απομάκρυναν την αεροπορική εταιρεία από τις αγορές τους και της απαγόρευσαν να πετάει πάνω από τον εναέριο χώρο τους.

Η Qatar Airways διεκδικεί συνολικά τουλάχιστον 5 δις δολάρια ΗΠΑ “από τις χώρες ως αποζημίωση για τις παράνομες ενέργειες τους”, όπως τονίζει.

Για τρεις δεκαετίες, ο αερομεταφορέας πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις στις τέσσερις χώρες που εμποδίζουν να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες και να μεταφέρει δεκάδες χιλιάδες τόνους φορτίου.

Από τις 5 Ιουνίου 2017, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έλαβαν συλλογικά μέτρα με στόχο την Qatar Airways και τις δραστηριότητές της.

Τα μέτρα παραμένουν μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να διαταράσσουν τις παγκόσμιες δραστηριότητες του αερομεταφορέα.

Τα μέτρα κατά της Qatar Airways, έχουν στόχο το κλείσιμο των τοπικών δραστηριοτήτων της, καταστρέφοντας την αξία των επενδύσεων της αεροπορικής εταιρείας και προκαλώντας εκτεταμένη ζημιά στο παγκόσμιο δίκτυο επιχειρήσεων της, όπως υπογραμμίζεται.

“Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης φιλικά μέσω του διαλόγου δεν απέδωσαν αποτελέσματα, τονίζει ο Akbar Al Baker, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Qatar Airways.

Έχουμε λάβει την απόφαση να εκδώσουμε ανακοινώσεις διαιτησίας. Και να επιδιώξουμε με όλα τα νομικά μέσα την προστασία των δικαιωμάτων μας και την πλήρη αποζημίωση για τις παραβιάσεις”.