Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τη διάσωση της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa επιχειρεί να τορπιλίσει η ιρλανδικών συμφερόντων Ryanair, η οποία προσέφυγε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και ζήτησε να ακυρωθεί η έγκριση για την προσφορά ενίσχυσης που είχε παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διάσωση της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας με ανακεφαλαιοποίηση 6 δισ. ευρώ και δάνειο με κρατική εγγύηση ύψους 3 δισ. ευρώ «αποτελεί παράνομη διάκριση κατά των αεροπορικών εταιρειών της Ε.Ε.», αναφέρει η Ryanair σε ανακοίνωσή της.

Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. στις 22 Ιανουαρίου.

«Είναι περίεργο το γεγονός ότι η Lufthansa ανακοίνωσε ότι δεν χρειαζόταν τόσο μεγάλη κρατική ενίσχυση, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ευνοήσει τον «παγκόσμιο πρωταθλητή» της αντί να θεσπίσει μέτρα για την υποστήριξη της ανάκαμψης της εναέριας κυκλοφορίας με τρόπο που θα ωφελούσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα γερμανικά αεροδρόμια», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία.

Η Ryanair αμφισβητεί περισσότερες από δώδεκα περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων σε αεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη, επικαλούμενη ανησυχίες ότι η αύξηση της ρευστότητας των ανταγωνιστών της θα τους επιτρέψει να ρίξουν τις τιμές τους και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Η ιρλανδική εταιρεία φοβάται ότι ενώ οι άλλες αεροπορικές εταιρείας θα λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις, εκείνη θα «καίει» τα αποθέματα ρευστότητάς της.