Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η απαγόρευση να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με δελτία ταυτότητας μετά το Brexit χαρακτηρίστηκε ως «αυτοτραυματισμός» από τον Bernard Donoghue, ο διευθυντή της Ένωσης Κορυφαίων Επισκεπτών (ALVA).

Οπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ένωσης η απόφαση είναι «μια καταστροφική πράξη οικονομικού αυτοτραυματισμού».
Ταυτόχρονα τόνισε τον αντίκτυπο που είχε το μέτρο στον αριθμό των επισκεπτών στα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου, με πτώση περίπου 11% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ο Bernard Donoghue είπε ότι η εν λόγω «απαγόρευση είναι παράλογη και βλάπτει την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της χώρας». Την θέση του επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κίνηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τουρισμό.

Επηρεάζονται πάνω από 200 εκατομμύρια πιθανοί ταξιδιώτες από το μπλοκ που διαθέτουν μόνο ταυτότητες αλλά όχι διαβατήρια.
Λόγω των υφιστάμενων κανόνων και της κατάστασης, οι αρχές της χώρας έχουν προβλέψει ότι 890.000 λιγότεροι τουρίστες της ΕΕ θα φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, παρά την μείωση ο επικεφαλής της ALVA είναι αισιόδοξος ότι οι επισκέπτες θα φτάσουν τα επίπεδα του 2019 μέχρι το τέλος του 2025.

Ανησυχίες έχουν επίσης εκφραστεί για τις ομάδες φοιτητών από την ΕΕ που δεν μπορούν πλέον να πάνε ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο με την ταυτότητά τους. Οι απαιτήσεις ταξιδιού μέχρι στιγμής έχουν χαλαρώσει μόνο για σχολικές ομάδες από τη Γαλλία.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να διευκολύνουν τους κανόνες και για σχολικές ομάδες από άλλες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει αλλαγές επί του θέματος.