Της Κατερίνα Καρσιώτη

Η Σαντορίνη αποτελεί δικαίως έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς που κάθε χρόνο «φιλοξενεί» εκατομμύρια επισκέπτες.

Το νησί του Νοτίου Αιγαίου φιγουράρει ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων ταξιδιωτών που σπεύδουν να το επισκεφθούν και να ανακαλύψουν την τεράστια παλέτα από ομορφιές που διαθέτει. Ηλιοβασίλεμα, Θέα,  Πολιτισμός & Γαστρονομία συγκαταλέγονται στα “must” της Σαντορίνης που μπορεί ο ταξιδιώτης να απολαύσεις όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά πολύ καλύτερα τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, με την Άνοιξη και το Φθινόπωρο να φαντάζουν ιδανικές.

Οι must εμπειρίες που πρέπει να κάνεις στην Σαντορίνη σε off season περίοδο

Το κοσμοπολίτικο και δημοφιλέστερο νησί «μετατρέπεται» αυτή την περίοδο σε ένα αυθεντικό διαμάντι που ο επισκέπτης δεν σταματά να ανακαλύπτει. Και αυτό γιατί όπως αναφέρει και ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, «ο εκάστοτε ταξιδιώτης έχει την δυνατότητα να κάνει ότι θα έκανε και το καλοκαίρι σε πολύ πιο όμορφες συνθήκες και φυσικά χωρίς το πλήθος κόσμου που υπάρχει τους θερινούς μήνες». Επίσης ο κ. Ηλιόπουλος υπενθυμίζει ότι η ομορφιά που αντικρύζεις την off season περίοδο στο νησί ξεπερνά την φαντασία και φυσικά προσφέρει απλόχερα μία μεγάλη παλέτα δραστηριοτήτων σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία χωρίς την πολυκοσμία που επικρατεί κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, να πραγματοποιήσει την ξενάγηση του σε δύο από τα πολιτιστικά «κοσμήματα» του νησιού που δεν είναι άλλα από το Προιστορικό & Αρχαιολογικό Μουσείο.

Επίσης οι λάτρεις της αρχαιολογίας οπωσδήποτε σε off season περίοδο είναι απαραίτητο να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου όπου αποτελεί ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο καθώς πραγματοποιεί περιδιάβαση ανάμεσα σε κτήρια και αντικείμενα παγιδευμένα κάτω από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακού υλικού τα οποία διατηρήθηκαν ανέπαφα ή άφησαν το αποτύπωμά τους.

Το Ακρωτήρι αποτελεί την σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Ανατολικής Μεσογείου και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από τα Φηρά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τι πιο ωραίο από το να διασκεδάσεις και να απολαύσεις όπως σου αξίζει τις τοπικές εκδηλώσεις ή αλλιώς τα νησιώτικα πανηγύρια που πραγματοποιούνται φυσικά από τους ντόπιους και εκτός καλοκαιριού. Στα γνωστά σαντορινιά χωριά όπως το Βούρβουλο, το Μεγαλοχώρι και τον Πύργο, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να αφεθεί σε «γλέντια» με βιολιά και γαστρονομικά πιάτα της τοπικής κουζίνας που κάνουν θραύση.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η κατάλληλη επίσης περίοδος για να αφεθεί ο ταξιδιώτης σε θεματικές δραστηριότητες, περιπατητικές και γαστρονομικές.

Ένα από τα πιο μαγικά περιπατητικά μονοπάτια έχει αναδειχθεί αυτό που συνδέει την Οία με τα Φηρά όπου περπατά κανείς στην άκρη της Καλντέρας και χωρίς κανέναν πλάι του απολαμβάνει μία θέα που κόβει την ανάσα. Το μονοπάτι καλύπτει περίπου 7-8 χλμ. με όλη την ομορφιά του νησιού «καθαρά» & «ήσυχα» να απλώνεται μπροστά του δίνοντας την ευκαιρία για χαλάρωση αλλά και πολλά φωτογραφικά κλικ που θα έχει να θυμάται για…πάντα.

Χωρίς την πολυκοσμία και την τεράστια κίνηση στους δρόμους, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να κάνει το απόλυτο οινοτουριστικό ταξίδι, πραγματοποιώντας την ξενάγηση του και συνάμα το wine tasting σε περισσότερα από πέντε (5) οινοποιεία, δοκιμάζοντας και ανακαλύπτοντας τα κρασιά της Σαντορίνης που φιγουράρουν σε όλο τον κόσμο και έχουν αποτελέσει και τον πρεσβευτή των ελληνικών οίνων, σε πολλές περιπτώσεις. Την περίοδο πριν ξεκινήσει η μεγάλη ροή κόσμου, ο επισκέπτης  έχει την δυνατότητα να κλείσει πολύ πιο εύκολα το wine tour, χωρίς αναμονές και καθυστερήσεις, να συνομιλήσει με τους παραγωγούς χωρίς να «κοιτάει το ρολόι».

Τέλος οι περιβόητες βόλτες με σκάφος, καταμαράν και φουσκωτό μία τέτοια περίοδο μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ευκολία καθώς ο επισκέπτης σίγουρα θα επιδοθεί σε μία luxury δραστηριότητες με πολύ οικονομικές τιμές, εξοικονομώντας έτσι χρήματα και απολαμβάνοντας στο μεγαλείο μία τέτοια θεματική εμπειρία.

Tip: Η βόλτα από το Αμμούδι στη Θηρασιά αποτελεί μία must εμπειρία που πρέπει ο καθένας να ζήσει με καθημερινή σύνδεση και με ένα τοπίο αυθεντικό, αλλιώτικο και όχι πολυσύχναστο. Επίλεξε να απολαύσεις το γεύμα σου σε μία από τις γαστροταβέρνες της περιοχής.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Ο ταξιδιώτης του νησιού σε πολύ ευνοικές θερμοκρασίες σε σχέση με εκείνες που επικρατούν τους θερινούς μήνες, κατευθύνεται προς το ηφαίστειο της Σαντορίνης, με την ανάβαση να είναι πολύ πιο εύκολη.

Χωρίς του 35 βαθμούς κελσίου και τον επίσης πολύ κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για τον αρχαιολογικό χώρο που σε ταξιδεύει πίσω στον 16 αιώνα π. Χ. Θα δεις ακόμη και τις οικίες και πιθάρια από τότε. Στη Σαντορινη σε μη high season περίοδο, έχει την ευκαιρία να απολαύσει και να μάθει την ιστορία αυτού του τόπου σε ένα απόλυτα γαλήνιο και ήσυχο τοπίο.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ

Η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός & αυθεντικός «παλμός» του νησιού βρίσκεται στα χωριά του νησιού μερικά από τα οποία διαθέτουν μία ιστορία καταπληκτική με ιδιαίτερους οικισμούς που συναρπάζουν τον κάθε επισκέπτη. Με μία γαστρονομία που ξεπερνά την φαντασία, με τοπικούς μεζέδες ακαταμάχητος όπως και με τοπικά προιόντα με ποιοτική υπεροχή και αξία.

Αξίζει ένα οδοιπορικό σε αυτά όπως στο Βόθωνα που είναι χτισμένος σε μια χαράδρα μήκους πέντε χιλιομέτρων όπου με επίχρισμα ηφαιστειακής γης δημιούργησαν θόλους οι οποίοι στέκουν μόνοι τους χωρίς στήριξη, στο Εμπορειό με το παλιό κάστρο και τους ανεμόμυλους στον λόφο του Γαβρίλου, στο Πύργο, την βενετσιάνικη πυργοπολιτεία που αφηγείται ακόμη με τα αρχοντικά και τα σκαλωτά της καλντερίμια τη δόξα της γαληνοτάτης, την Μεσσαριά που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σαντορίνης με μοναδικές πλατείες και αρχοντικά που θυμίζουν τον πλούτο του 19ου αιώνα. Αξίζει η επίσκεψη επίσης σε Μεγαλοχώρι, μία καταπληκτικά «κοιτίδα» με μεγάλες προοπτικές, την Έξω και την Μέσα Γωνιά.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Οι off season διακοπές στη Σαντορίνη συνάδουν με μία πολυτελέστατη διαμονή αλλά σε αντίθεση με την high season, σε εξαιρετικά οικονομικές και καλές τιμές.

Το να έχεις θέα όλη την καλντέρα από το δωμάτιο σου σε μία αρκετά προσιτή τιμή, νομίζω είναι ένα δυνατό στοιχείο για να οργανώσει κανείς το ταξίδι του μία τέτοια περίοδο.

Ποιες προοπτικές διανοίγονται για το καλοκαίρι 2023

Ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Αντώνης Ηλιόπουλος επιβεβαίωσε ότι “η φετινή σεζόν “σφίζει” αισιοδοξία. Ήδη ο Φλεβάρης, ένας εξαιρετικά σημαντικός “δείκτης” για τις κρατήσεις έχει θετικότατο πρόσημο “ψιθυρίζοντας” σίγουρα μία πολύ δυνατή σεζόν στο νησί.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε επίσης “μην ξεχνάμε ότι φέτος ανοίγει και η αγορά της Κίνας, μία πολύ σημαντική συνθήκη για την περαιτέρω ενδυνάμωση της τουριστικής ροής στη Σαντορίνη.”