Ποσοστό 30% των συμμετεχόντων σε πρόσφατη έρευνα του ταξιδιωτικού οργανισμού Road Scholar είναι solo ταξιδιώτες. Παράλληλα, από αυτούς το 85% είναι γυναίκες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Condor Ferries, το 64% των ταξιδιωτών παγκοσμίως είναι γυναίκες, ενώ μόνο το 36% είναι άνδρες. Μάλιστα, η εταιρεία υπολόγισε ότι 125 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν από τις γυναίκες για ταξίδια το 2024.

  • Ο μέσος ταξιδιώτης στις ΗΠΑ είναι γυναίκα 47 ετών.
  • Παρά τους πιθανούς κινδύνους, το 86% των γυναικών δηλώνει ότι δεν φοβάται να ταξιδέψει.
  • Είτε οι γυναίκες ταξιδεύουν με τους συντρόφους τους, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους, μόνες ή σε ομάδες, το 80% όλων των ταξιδιωτικών αποφάσεων λαμβάνονται από γυναίκες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό το μεγάλο χάσμα των φύλων στα ταξίδια; Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τον σύζυγό τους κατά περίπου έξι χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στις ΗΠΑ είναι τώρα 73,2 χρόνια, σε σύγκριση με το προσδόκιμο ζωής των γυναικών 79,1, το μεγαλύτερο χάσμα από το 1996.

Αυτό εξηγεί ένα μέρος της διαφοράς στα ταξίδια μεταξύ ανδρών/γυναικών, αλλά όχι όλο. Ο Road Scholar συγκέντρωσε δεδομένα για αυτήν τη μελέτη από τους 80-100.000 ενήλικες άνω των 50 ετών που ταξιδεύουν μαζί τους κάθε χρόνο και διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των ταξιδιωτών τους είναι γυναίκες. Ωστόσο, μόνο το 58% των Αμερικανών 65 ετών και άνω είναι γυναίκες.

Ίσως το πιο συναρπαστικό εύρημα από τη μελέτη Road Scholar είναι ότι τουλάχιστον το 60% των μεμονωμένων ταξιδιωτών της εταιρείας το 2022 ήταν παντρεμένοι αλλά ταξίδευαν χωρίς τη σύζυγό τους.

Γιατί αυτές οι γυναίκες δεν ταξίδεψαν με τους συντρόφους τους; Περίπου το 42% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ο σύζυγός τους δεν ενδιαφέρεται για ταξίδια, ενώ το 40% είπε ότι έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα όταν πρόκειται για ταξίδια.

Άλλοι λόγοι που οι γυναίκες ταξιδεύουν μόνες, σύμφωνα με τον Road Scholar:

  • Το 26% είπε ότι ταξίδεψε μόνος του επειδή ήταν πιο εύκολο να κάνεις νέους φίλους όταν ταξιδεύεις μόνος.
  • Το 22% δήλωσε ότι απολαμβάνει την αυτονομία.
  • Το 15% είπε ότι του άρεσε να μπορούν να επιλέξουν τον προορισμό τους.
  • Το 6% δήλωσε ότι εκτιμά ότι δεν χρειάζεται να συντονιστεί με το πρόγραμμα κάποιου άλλου.