Τη μεγαλύτερη αλλαγή στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών της Σκωτίας αναφέρουν οι ερευνητές της εταιρείας 56 Degree Insight, με εννέα στους 10 Σκωτσέζους να «ανησυχούν σοβαρά» για το κόστος ζωής.

Υπέδειξε ότι το 89% των ανθρώπων στη Σκωτία έχουν σοβαρές ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος ζωής και τα τρία τέταρτα (75%) αναφέρουν αυξημένο άγχος λόγω της κρίσης.

Περισσότεροι από τους μισούς Σκωτσέζους (54%) ανέφεραν ανησυχία «για την πληρωμή λογαριασμών» και έξι στους 10 (63%) εξέφρασαν ανησυχία για «να βάλουν φαγητό στο τραπέζι».

Ένας στους τρεις (35%) παραδέχτηκε ότι ανησυχεί για την εξόφληση δανείων και πιστωτικών καρτών και το 36% ανέφερε «μείζονες ανησυχίες» για την πληρωμή της υποθήκης ή του ενοικίου του.

Τι συμβαίνει με τα ταξίδια

Σχεδόν εννέα στους 10 (87%) ανέφεραν ότι καθυστέρησαν ή μείωσαν τις αγορές, ιδιαίτερα τις αγορές αναψυχής, εκτός από την περικοπή μεγάλων ειδών εισιτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 45% ξόδευε λιγότερο χρόνο στον προγραμματισμό διακοπών και το 46% θα καθυστερούσε τις αποφάσεις για διακοπές ή θα περιόριζε τις διακοπές του το επόμενο έτος ως αποτέλεσμα της κρίσης κόστους ζωής.

Μάλιστα τα ταξίδια κατέλαβαν την τρίτη θέση από την κορυφή μιας λίστας με 17 διακριτικές δαπάνες που αντιμετωπίζουν περικοπές για αγορές ρούχων (55%) και δαπάνες για λιχουδιές και είδη πολυτελείας (51%).