Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τουρισμός στην Πολωνία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η γειτονική χώρα με την  Ουκρανία χάνει μεγάλο μέρος της αγοράς λόγω της εγγύτητας της με το πεδίο της μάχης.

Η τουριστική βιομηχανία δυσκολεύεται σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια και ενώ υπήρχαν πολλές ελπίδες για φέτος, τα προβλήματα συνεχίζονται σε πολλούς προορισμούς παγκοσμίως.
Για παράδειγμα, η Ευρώπη περίμενε μια τουριστική έκρηξη φέτος με την πανδημία Covid-19 να φτάνει σταδιακά στο τέλος της.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει ένα ακόμη εμπόδιο στο δρόμο της βιομηχανίας προς την ανάκαμψη.

Οι ξένοι τουρίστες αποφεύγουν την Πολωνία

Πολλοί ξένοι τουρίστες έχουν αποφύγει να ταξιδέψουν στην Πολωνία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

«Παρατηρήσαμε ότι ο αριθμός των κρατήσεων σε ξενοδοχεία έχει μειωθεί απότομα», δήλωσε ο Konrad Guldon από τον Πολωνικό Οργανισμό Τουρισμού.

  • Το 60 % των ξένων ταξιδιωτικών κρατήσεων για διαμονή στην Πολωνία ακυρώθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
  • Οι ακυρώσεις για ομαδικά ταξίδια έφτασαν το 90%.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα προβλήματα πλήττουν ολόκληρη τη χώρα, ανεξάρτητα από την απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα.

«Δεχόμαστε συνεχώς τηλεφωνήματα από πιθανούς επισκέπτες από το εξωτερικό που ρωτούν πόσο ασφαλή είναι τα ταξίδια στη Πολωνία. Μπορούμε επίσης να εγγυηθούμε την πρόσβαση σε ασφαλή μέρη σε περίπτωση επίθεσης.
Διαβεβαιώνουμε ότι κάθε δήμος στην Πολωνία έχει σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση επίθεσης», δήλωσε η Agnieszka Maszner από το Πολωνικό Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Ταυτόχρονα, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και ο υψηλός πληθωρισμός καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τις πολωνικές τουριστικές εταιρείες που επλήγησαν από την πανδημία,  να υποβάλουν προσφορές ευκαιρίας.

Φτωχός ο Μάιος για την ακτή Βαλτικής

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Πολωνία είναι η ακτή Βαλτικής Θάλασσας που γεμίζει κάθε χρόνο με τουρίστες από τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.
Ωστόσο φέτος λείπουν ακριβώς αυτές οι εθνικότητες.

Οι ειδικοί στην περιοχή επιβεβαιώνουν επίσης ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ασφάλεια της Πολωνίας, κάτι που φαίνεται και από τους αριθμούς κρατήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία, το ποσοστό τουριστικής πληρότητας στη Δυτική Πομερανία είναι περίπου 40 % κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και 50-60% τα Σαββατοκύριακα.

Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ματαίωσε τα σχέδια των ειδικών του τουριστικού τομέα για μια καλή περίοδο διακοπών.
Γίνονται όλο και περισσότερες κρατήσεις, αλλά κυρίως από εγχώριους επισκέπτες.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι παρά την κίνηση τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου, ο υπόλοιπος μήνας φαίνεται κάπως φτωχός.

Συνολικά, είναι ξεκάθαρα μια δύσκολη κατάσταση. Μετά την πανδημία, ο τουρισμός στην Πολωνία αντιμετωπίζει πλέον τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και επομένως είναι προς το συμφέρον των ενδιαφερόμενων μερών της βιομηχανίας να επιλυθεί η σύγκρουση το συντομότερο δυνατό.