Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι περισσότεροι τουρίστες εγκαταλείπουν τις ξαπλώστρες τους υπέρ της φύσης, του φαγητού και των εμπειριών wellness, σύμφωνα με μελέτη της World Travel Market (WTM) 2023, σε συνεργασία με την Oxford Economics.

Οι ταξιδιώτες φαίνονται πιο αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον πολύτιμο χρόνο τους στον προορισμό αντί να κάνουν ηλιοθεραπεία.
Περισσότεροι από αυτούς θέλουν να δημιουργήσουν πολύτιμες αναμνήσεις και κάνουν κράτηση σε εμπειρίες και εκδρομές για να ξεφύγουν, να εξερευνήσουν πολιτισμούς, γαστρονομία και φύση.

Η WTM Global Travel Report -που παρουσιάστηκε στην διεθνή τουριστική έκθεση στο Λονδίνο- σημειώνει «την αυξανόμενη ζήτηση για μοναδικές, αυθεντικές και εξατομικευμένες εμπειρίες» στις διακοπές.
Παραθέτει δεδομένα που επιμελήθηκε ο ειδικός στον τομέα της τουριστικής νοημοσύνης Mabrian το 2023.

  • Οι βιωματικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός ευεξίας, φύσης και φαγητού αυξήθηκαν πάνω από 10% σε σύγκριση με το 2019.
  • Οι παραδοσιακές δραστηριότητες όπως η ηλιοθεραπεία ήταν λιγότερο σημαντικές στα κίνητρα των ταξιδιωτών σε σύγκριση με το 2019.

Οι άνθρωποι «ζητούν περισσότερες ευκαιρίες για επανασύνδεση» σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο, με πιο ουσιαστικές προσωπικές εμπειρίες «που γίνονται γρήγορα ο λόγος ύπαρξης για ταξίδια».

Επιπλέον, η κλιματική κρίση φαίνεται ότι θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή των ταξιδιωτών για τους προορισμούς και τις ώρες διακοπών.

«Αυτό επηρεάζει ήδη τα ταξιδιωτικά μοτίβα μετά από διαδοχικά ζεστά ευρωπαϊκά καλοκαίρια», σύμφωνα με την μελέτη.

«Το 2023, στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) διαπίστωσαν ότι η δημοτικότητα των μεσογειακών προορισμών μειώθηκε 10% σε σύγκριση με το 2022, το οποίο επηρεάστηκε τουλάχιστον εν μέρει από τις αντιλήψεις για τον καιρό».

Η κλιματική κρίση έχει άλλες επιρροές στις τάσεις των καταναλωτών και στις κυβερνητικές πολιτικές, αναφέρει η μελέτη.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερα αλλά δυνητικά μεγαλύτερα ταξίδια μακρινών αποστάσεων και περισσότερα τοπικά ταξίδια μικρής απόστασης», προσθέτει, επισημαίνοντας την αυξανόμενη ζήτηση για εθελοντισμό και αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινότητες.

Το slow travel, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μακρύτερων αλλά δυνητικά λιγότερων ταξιδιών, μπορεί επίσης να γίνει μια ολοένα και πιο δημοφιλής τάση».

Εν τω μεταξύ, πολλοί προορισμοί αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του overtourism, όπως η Ταϊλάνδη που είχε κλείσει την παραλία Μάγια.

Και το επόμενο έτος, η Βενετία εφαρμόζει νέο τουριστικό φόρο για τους ημερήσιους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις υποδομές της πόλης.

Κατά τα άλλα, οι εξερχόμενες αγορές στις αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ινδονησίας.

Καθώς αυτές οι χώρες γίνονται πιο εύπορες, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ταξίδια αναψυχής, προκαλώντας νέες τάσεις με διαφορετικά δημογραφικά και πολιτιστικές προτιμήσεις.

«Η «ταξιδιωτική τάξη» στην Κίνα αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν τα επόμενα 10 χρόνια», αναφέρει η μελέτη.

«Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει μόνο μια πολύ μικρή μερίδα Κινέζων (2,3%) που υπογραμμίζει τεράστιες δυνατότητες για μελλοντική ανάπτυξη.
Παρόμοιες ευκαιρίες ανάπτυξης υπάρχουν επίσης στην Ινδία και την Ινδονησία, για να αναφέρουμε μόνο μερικές».

Υπογραμμίζει επίσης πώς οι ηλικιωμένοι στην Κίνα θα γίνουν πιο εύποροι με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για διακοπές, όπως κρουαζιέρες.

Επιπλέον, η μελέτη σημειώνει αναζωπύρωση της ζήτησης για ταξιδιωτικά πρακτορεία, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν βοήθεια για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο τους στις διακοπές.