Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Τούρκοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν σε προορισμούς εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ χώρου Σένγκεν.
Αιτία είναι οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των θεωρήσεων Σένγκεν, καθώς οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για ραντεβού.

Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει προβλήματα και στο ελληνικό τουρισμό. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα στην λίστα με τις περισσότερες αιτήσεις για τουριστική βίζα Σένγκεν από την Τουρκία.

Έντονη ανησυχία σε Τούρκους τουριστικούς πράκτορες

Οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες και ιδιαίτερα όσοι πωλούν προορισμούς στην Ευρώπη ανησυχούν έντονα για τις επιχειρήσεις τους. Η σεζόν κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες της χώρας επιλέγουν να μην ταξιδέψουν στην ΕΕ.
Από την άλλη, αρκετοί συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να αλλάξουν τα τρέχοντα σχέδια τους και να επιλέξουν προορισμούς που δεν απαιτούν βίζα.

Όπως εξηγεί ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Pronto Tour, Ali Onaran, στην Hürriyet Daily News τελευταία έχει γίνει πιο δύσκολο να πάρει κανείς βίζα Σένγκεν.

Είπε ακόμη ότι ορισμένα ξένα προξενεία δεν έχουν διαθέσιμα ραντεβού για τον επόμενο μήνα και επισήμανε ότι σήμερα η επεξεργασία των αιτήσεων για βίζα Σένγκεν διαρκεί έως και ένα μήνα.

Ένας άλλος ταξιδιωτικός πράκτορας από το Travel Zone, υπογράμμισε ότι οι καθυστερήσεις στη χορήγηση βίζας προκαλούν πολλά προβλήματα.
Τόνισε ότι μια περιοδεία που έχει προγραμματιστεί για μια ομάδα 40 ατόμων μπορεί να ακυρωθεί αν μόνο πέντε από τους ταξιδιώτες δεν μπορέσουν να λάβουν βίζα, με αρνητικές επιπτώσεις στις εταιρείες.

Οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετό καιρό προβλήματα που σχετίζονται με τη βίζα Σένγκεν.
Παρόλα αυτά, η περίπτωση είναι η ίδια και για τους υπηκόους άλλων τρίτων χωρών, καθώς οι χώρες Σένγκεν δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση.

Η Τουρκία η μεγαλύτερη πηγή αιτήσεων για βίζα Σένγκεν

Παρά τα προβλήματα αυτά, η Τουρκία έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή αιτήσεων για βίζα Σένγκεν, με τους υπηκόους της χώρας να καταθέτουν περισσότερες από 700.000 αιτήσεις το 2022.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Schengen Visa Statistics δείχνουν ότι η Τουρκία ξεπέρασε τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν που υποβλήθηκαν το 2022 εξακολουθεί να παραμένει 55% κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, όταν 16.955.541 αιτήσεις θεώρησης είχαν υποβληθεί από Τούρκους υπηκόους.

Η Ελλάδα στους top προορισμούς

Όσον αφορά στον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν στην Τουρκία το 2022, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κατατέθηκε στα προξενεία, πρεσβείες και κέντρα θεωρήσεων για:

  • Γερμανία (223.699).
  • Ελλάδα (164.829)
  • Γαλλία (115.114).

Δεδομένου ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Τουρκίας δεν έχει ακόμη συνάψει καμία συμφωνία για ταξίδια χωρίς βίζα με την ΕΕ, όλοι οι πολίτες της είναι υποχρεωμένοι να αποκτήσουν βίζα.

Όσοι σκοπεύουν να φτάσουν στο μπλοκ για τουριστικούς σκοπούς πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τουριστική βίζα Σένγκεν.
Όταν υποβάλλουν αίτηση για αυτό το είδος θεώρησης, όλοι οι αιτούντες πρέπει να φροντίσουν να υποβάλουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα – το συμπληρωμένο έντυπο αίτησης θεώρησης, δύο πρόσφατες φωτογραφίες και το διαβατήριό τους.

Επιπλέον, οι αιτούντες τουριστική θεώρηση Σένγκεν πρέπει επίσης να προσκομίσουν, μεταξύ άλλων, απόδειξη ότι έχουν εξασφαλίσει κατάλυμα, απόδειξη ταξιδιωτικής ασφάλισης υγείας, κράτηση εισιτηρίου μετ’ επιστροφής και απόδειξη επαρκών οικονομικών πόρων.