Μετά από πάνω από δύο χρόνια ανάπτυξης, ο τουρισμός της Γαλλίας παρουσίασε σημαντική πτώση το πρώτο τρίμηνο. Ιδιαίτερα στην περιοχή Ile-de-France. Αυτό προκύπτει από προσωρινά στοιχεία του Γαλλικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INSEE).
Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, η χρήση συλλογικών τουριστικών καταλυμάτων μειώθηκε κατά 2,5% στην επικράτεια, συγκριτικά με πέρυσι.

Ενώ η μείωση αυτή είναι πιο έντονη για τους ξένους τουρίστες (-4,8%) από ό, τι για τους Γάλλους (-1,5%), αφορά και τις δύο κατηγορίες.
Η μείωση έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση κατά 2% των τελευταίων δύο και πλέον χρόνων. Η αύξηση αυτή οδήγησε σε αριθμό ρεκόρ τουριστών το 2018 στη Γαλλία. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν περισσότερες από 438 εκατ. διανυκτερεύσεις, δηλαδή αύξηση 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά στην πληρότητα των ξενοδοχείων, ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,3% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Μόνο τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων,αποδίδουν καλά διατηρώντας τα επίπεδα πληροτήτων.

Στην περιοχή Ile-de-France οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία μειώνονται απότομα (-4,6%), τόσο για τους ξένους τουρίστες όσο και για τους εγχώριους τουρίστες.

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των ξένων τουριστών παρέμεινε ισχυρός στα χιονοδρομικά κέντρα (+ 4,2%). Αντίθετα ο αριθμός των Γάλλων μειώθηκε κατά 3,1%. Οι τελευταίοι επέλεξαν συχνά την ακτή (+ 4,8%) για να επωφεληθούν από τις “πολύ ήπιες καιρικές συνθήκες” στις αρχές του έτους, λέει το INSEE.

Όσον αφορά στη χρήση άλλων τουριστικών καταλυμάτων (τουριστικές κατοικίες, οικογενειακά σπίτια, ξενώνες νεότητας), αυτή μειώθηκε κατά 4,5%. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 3,6%, σε διάστημα ενός έτους.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της περιόδου χειμερινών σπορ, ο αριθμός των επισκεπτών αυτών των καταλυμάτων μειώθηκε στα χιονοδρομικά κέντρα: -7,6% για τους Γάλλους τουρίστες και -8,2% για τους αλλοδαπούς.