Ο κόσμος θα ξεκινήσει τα ταξίδια μόλις η πανδημία του κορωνοϊού τελειώσει. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι όλα θα είναι πλέον διαφορετικά.

Αν και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πώς θα μοιάζει το καθημερινό ταξίδι, η ελβετική εταιρεία Viselio κάνει μια πρόβλεψη.

Τα σύνορα θα ανοίξουν ξανά αργά και σταδιακά: Φυσικά, τα σύνορα δεν μπορούν και δεν πρέπει να παραμείνουν κλειστά για πάντα. Όμως ο φόβος για νέες μολύνσεις θα επιβραδύνει το άνοιγμα των συνόρων.

Μετανάστευση και κανόνες υγείας

Μέχρι τώρα, η βασική λειτουργία των αρχών μετανάστευσης ήταν η καταπολέμηση του εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας. Τώρα εισέρχεται και ο παράγοντας υγείας.

Πιο ακριβά τα αεροπορικά ταξίδια

Τα αεροπορικά ταξίδια θα γίνουν πιο ακριβά και περίπλοκα: Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει πάντα να παρακολουθούν πολύ στενά την υγεία των πληρωμάτων τους.

Η μεγαλύτερη απόσταση στα καθίσματα ως πρότυπο ασφαλείας είναι  πολύ πιθανό. Τα αεροδρόμια, με τη σειρά τους, πρέπει επίσης να εφαρμόσουν νέα πρότυπα υγείας.

Τα επαγγελματικά ταξίδια θα ανακάμψουν πρώτα

Τα επαγγελματικά ταξίδια θα είναι σύντομα «απαραίτητα» και πάλι. Ωστόσο, ο όγκος τους θα είναι μικρότερος από πριν κυρίως στα MICE ταξίδια. Εν τω μεταξύ οι τηλεδιασκέψεις θα γίνουν όλο και πιο δημοφιλείς.

Πρώτα τα εγχώρια και μετά τα διεθνή ταξίδια

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, ο μαζικός τουρισμός είναι απίθανο να επανεμφανιστεί το 2020. Ως εκ τούτου, θα επικεντρωθεί κυρίως στον εγχώριο τουρισμό, δηλαδή στα ταξίδια εντός της χώρας του. Στη συνέχεια, τα διασυνοριακά ταξίδια σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να εμφανιστούν ξανά.

Υπερβολική γραφειοκρατία

Τα ανοιχτά σύνορα και τα ταξίδια χωρίς βίζα είναι προς το παρόν σε αναμονή.  Αναμένεται ότι τα άτομα που εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ειδικές απαιτήσεις υγείας.

Πιστοποιητικό ασυλίας

Σύμφωνα με ειδικούς, πολλές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός “πιστοποιητικού ασυλίας” για άτομα που έχουν θετικά αποτελέσματα για την παρουσία αντισωμάτων COVID-19. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα, καθώς διάφορες δοκιμές αντισωμάτων έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστες και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.