Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο Οργανισμός Προστασίας Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Frontex, ανησυχεί για τον αυξανόμενο αριθμό ανεπίσημων ιστοτόπων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS).

Σύμφωνα με τον Francois Laruelle, Διευθυντή της Διεύθυνσης Κεντρικής Μονάδας ETIAS στη Frontex, ο αριθμός αυτών των ιστοσελίδων είναι μεγαλύτερος από 50 και αρκετοί από αυτούς έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες εκτός από τα αγγλικά.

«Ενώ ορισμένοι από αυτούς τους ιστότοπους διευθύνονται από γνήσιες επιχειρήσεις, άλλοι μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστοι», είπε ο Francois Laruelle.

Το ETIAS, το οποίο είναι μια άδεια ταξιδιού που θα απαιτείται για ταξιδιώτες από περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα μέσα του 2024.

Σε δήλωση της Frontex –που φιλοξενεί την Κεντρική Μονάδα ETIAS– επισημαίνεται επίσης ότι ο επίσημος ιστότοπος της ETIAS europa.eu/etias, ξεκίνησε πέρυσι, αν και οι αιτήσεις για άδεια ταξιδιού δεν θα ανοίξουν παρά μόνο το σύστημα ξεκινά να λειτουργεί.

Και ενώ ο κανονισμός επιτρέπει τη λειτουργία εμπορικών διαμεσολαβητών να υποβάλλουν αίτηση για ETIAS για λογαριασμό τρίτων, η Frontex προειδοποίησε τους ταξιδιώτες ότι όποτε συμπληρώνουν ένα έντυπο αίτησης για αυτούς, σημαίνει ότι θα πρέπει να παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στοιχεία διαβατηρίου και αριθμός πιστωτικής κάρτας.

«Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν γίνεται κατάχρηση τέτοιων ευαίσθητων πληροφοριών», προειδοποίησε η υπηρεσία.

Επισημαίνει επίσης ότι ενώ η αίτηση για ETIAS μέσω της επίσημης ιστοσελίδας θα κοστίζει μόνο 7 ευρώ, η αίτηση μέσω μεσάζων θα είναι ακριβότερη, ανάλογα με τις επιπλέον χρεώσεις που αποφασίζουν να επιβάλλουν.

«Όταν υποβάλλουν αίτηση για άδεια ETIAS, είναι σημαντικό για τους ταξιδιώτες να εξετάζουν σε ποιον δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και πόσα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον του τέλους αίτησης», συμβουλεύει ο Francois Laruelle, προσθέτοντας ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να κάνουν χρόνο και αξιολογήστε αυτούς τους παράγοντες με τη μέγιστη προσοχή.

Το ETIAS είχε προγραμματιστεί προηγουμένως να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2023.
Ωστόσο, το ίδιο αναβλήθηκε για το 2024, λόγω της καθυστέρησης στις προετοιμασίες για το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES), το οποίο έπρεπε να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2023, αλλά τώρα έχει αναβληθεί για το τέλος του έτους.

Δεδομένου ότι το ETIAS αναπτύσσεται στενά με το EES, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν ξεκινήσει πρώτα το EES.
Και τα δύο συστήματα, το ETIAS και το EES, έχουν δημιουργηθεί από την ΕΕ σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ασφάλειας στο μπλοκ και παρακολούθησης των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται από την επικράτεια της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρονται ανησυχίες σχετικά με ανεπίσημους ιστότοπους ETIAS. Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας προειδοποίησε για ιστότοπους που ασχολούνται με την εξουσιοδότηση ταξιδιού ETIAS, οι προθέσεις των οποίων δεν είναι απολύτως γνωστές. Τότε, το υπουργείο είχε προειδοποιήσει για περίπου 20 τέτοιες ιστοσελίδες.